Elfogadták a jövő évi költségvetést, újabb nagyberuházás Magyarországon

Budapest Basilica Steven Saint Travel Tourism Catholicism Lens Flare Basilica Scenics Blue Old Traditional Culture Famous Place Architecture Panoramic Tourist Budapest Hungary Europe Sunset Sky Roof Cathedral Church Tower Built Structure Cityscape City
Budapest Basilica
Vágólapra másolva!
Vidéken már húzza a csok az ingatlankeresletet, az Európai Bizottság pedig megemelte a Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzését. A héten az is kiderült, hogy hova utaznak legszívesebben a magyarok, és hogy hol lesz nálunk egy újabb, több mint 100 milliárd forintos japán nagyberuházás. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Elfogadták a 2020-as költségvetést

Az Országgyűlés pénteken elfogadta a 2020-as költségvetést, amely a családok támogatásának költségvetése lesz – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya. Jövőre közel 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására, ez pedig közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél.

Illusztráció Forrás: MTI/Juhász Gábor

Emellett 2020-tól elérhető a családvédelmi akcióterv összes intézkedése. Január 1-jétől lép hatályba a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is. Mindezeken túl az ingyenes tankönyvellátás a 2020/2021-es tanévtől teljes körűvé válik – olvasható az elfogadott törvényjavaslatban. A kabinet folytatja az adócsökkentés politikáját. Jövőre minden eddiginél nagyobb összeg, 380 milliárd forint jut a családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére.

Mintegy 2 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el

Magyar Péter, a Diákhitel Központ frissen kinevezett vezérigazgatója szeretné, ha a diákhitelben szemléletváltás következne be a hallgatók körében, és nem az eladósodást látnák benne, hanem a támogatási lehetőséget, melyet tanulmányokra vagy lakhatásra fordíthatnak. Rekordalacsony (köztük 0 százalékos) kamatokkal segítik a hallgatókat, de gyermekvállalás esetén bizonyos feltételekkel akár a teljes tartozást is elengedik az édesanyáknak.

Illusztráció Forrás: 123rf

A kormány segítségével másfél ezer hallgatónak elengedték már el tartozása felét, további 880 diáknál pedig a teljes hiteltartozás elengedése mellett döntöttek. Ezek a lépések több mint kétmilliárd forintnyi tehertől szabadították meg a hallgatókat.

Riasztást adtak ki a világ legnagyobb utasszállító gépére

A legrégebbi Airbus A380-as típusú repülőgépek szárnyait az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) javaslata értelmében repedésveszély miatt ultrahangos módszerekkel kellene átvizsgálni.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Az EASA szerint ugyanis több régi A380-as szárnyán repedésekre bukkantak. Az ügynökség rámutatott, hogy ha nem fedezik fel és javítják az ilyen típusú problémákat, az a szárnyak szerkezeti integritásának csökkenéséhez vezethet. Az ügynökség a kockázat ellenére nem kötelezte az üzemeltetőket arra, hogy a vizsgálat elvégzéséig parkoltassák azt a 25 repülőgépet, amelyek szárnyai 15 évnél öregebbek. Világszerte összesen 234 Airbus A380-as van forgalomban.

Vidéken már húzza a csok az ingatlankeresletet

A júniusi visszaesés és kivárás után a vidéki nagyvárosokban – részben a csokos támogatások miatt – július első hetében 5 százalékkal nőtt a kereslet a lakások és házak iránt, míg Budapesten stagnálás volt megfigyelhető.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kétgyermekes családok az államilag támogatott hitel és a vissza nem térítendő támogatás 11,43 millió forintos összegéből 25-92 extra négyzetmétert vehetnek a vidéki nagyvárosokban. A lakások iránti érdeklődés Tatabányán 36 százalékkal nőtt, Dunaújvárosban 30 százalékkal, Békéscsabán pedig 21 százalékkal.

Tovább javította Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzését az EB

Az Európai Bizottság (EB) gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának szakértői a magyar GDP idei növekedési ütemét a tavaszi jelentéshez képest 0,7 százalékkal, 4,4 százalékra emelték, a jövő évit pedig változatlanul 2,8 százalékra becsülték.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/hlinka.hu/Hlinka Zsolt

A bruttó hazai termék (GDP) 2019 első negyedévében 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A magyar gazdaság a fogyasztás és a beruházások erőteljes bővülésének köszönhetően tavaly 4,9 százalékkal nőtt, jóval meghaladva a még ősszel előrejelzett 4,3 százalékot.

Egyre több magyar nyaral külföldön

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2007 és 2018 között negyedével nőtt a külföldre irányuló utazások száma. A magyarok közel kétharmada legalább néhány évente szokott külföldre utazni, ezen belül 31 százalék minden évben megfordul szabadidős céllal egy másik országban. A legnépszerűbb úti cél Horvátország 27 százalékkal, de Olaszország (12 százalék), Görögország (8 százalék) és Ausztria (15 százalék) is felkapott.

Illusztráció Forrás: Shutterstock / Készítette: CharlotteRaboff

A Budapest Bank felméréséből pedig kiderült, hogy a tavalyinál 5 százalékkal többen, vagyis a megkérdezettek 64 százaléka megy nyaralni idén, és több pénzt is fognak költeni. A külföldre utazók aránya 35 százalékról 41 százalékra nőtt egy év alatt.

Harmincéves mélypontra lassulhat a kínai gazdaság

Egy friss Reuters-felmérés szerint a kínai gazdaság növekedése idén 6,2 százalékos lehet, ami majdnem 30 éve nem látott gyenge teljesítmény lenne. A világ második legnagyobb gazdaságát ugyanis igen keményen érinti az a több százmilliárd dollárnyi termékre kiterjedő extra vám, amelyet az amerikai kormány tavaly óta kivetett Kína ellen. Donald Trump amerikai elnök legutóbb májusban emelte meg a vámokat 200 milliárd dollárnyi kínai exportcikkre.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Liang Zhen

Ezzel párhuzamosan a pekingi vezetés olyan gazdaságélénkítő intézkedéseket léptetett életbe, amelyek a kereskedelmi háború negatív hatásait hivatottak ellensúlyozni. Ennek jegyében csökkentették a rövid távú kamatokat, míg a kínai jegybank (People's Bank of China) tavaly mindösszesen hatszor csökkentette a bankok számára érvényes tartalékráta követelményeket.

Bulgária Európa legolcsóbb tengerpartja

Bulgáriában, Ahtopol tengerpartján egy kávé – átszámítva – 300 forint, de egy leváért, azaz 165 forintért is lehet már kapni, a cappuccino 330, egy kis üveges kóla 250, a félliteres ásványvíz szintén 250 forint, fél liter sör pedig 500 forintba kerül.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Még délebbre egy étteremben egy presszókávé 200, a kis üveges kóla 280, egy csirkés saláta 820, egy tál kagyló ezer forint, főételeket 6 és 12 leva között áron lehet választani, azaz 1000-2000 forintnál nem kell többet fizetni érte.

Jó volt a friss inflációs jelentés

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Az év első hat hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és 0,2 százalékkal nőtt májushoz képest.

Több mint 100 milliárdos japán nagyberuházás jön Nyergesújfaluba

A japán tulajdonú Toray Industries Hungary Kft. lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet előállító üzemet épít 127 milliárd forintos ráfordítással Nyergesújfalun – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, hogy

a beruházás a Komárom-Esztergom megyei településen 188 új munkahelyet teremt.

Ezek nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel, ezért a kormány a befektetéshez 4,7 milliárd forint támogatást nyújtott.

Olcsóbb lett a horvát tengerpart

Húsz, de akár harminc százalékkal is olcsóbban lehet szállást találni a horvát tengerparton az idei főszezonban, mint tavaly – írta a Vecernji List című horvát napilap a horvát turisztikai egyesületek (HUT) legfrissebb adataira hivatkozva.

Illusztráció Forrás: Shutterstock / Készítette: Maciej Czekajewski

Az árengedmények főleg magánszállásokra, apartmanokra, kiadó szobákra és kevésbé forgalmas helyeken elhelyezkedő villákra is vonatkoznak, de három- és négycsillagos szállodák is csábítanak akciókkal júliusban és augusztusban – olvasható az újságban.

Fontos változás jön az Algopyrin hatóanyagánál

Napokon belül ismét vény nélkül is elérhető lesz a legnépszerűbb fájdalomcsillapító, az Algopyrin, mert változik a hatóanyaga. Az Algopyrin tizenkét évvel ezelőtt lett vényköteles.

Illusztráció Forrás: AFP

Egy hazai gyártó, a Meditop Gyógyszeripari Kft. Nodoryl Dolo néven hozza forgalomba, immár vény nélkül a metamizol-nátriumot. A dobozban lévő tabletták hatáserőssége csak feleakkora lesz, mint az eredeti terméké.

A Fed elnöke lényegében bejelentette a kamatcsökkentést

Az amerikai központi bank elnöke, Jerome Powell lényegében bejelentette, hogy a Fed kamatot fog csökkenteni. Ezzel a piac megkapta a régóta várt megerősítést, most már csak az a kérdés, milyen ütemű lesz a lazítás, és meddig tart majd a kamatcsökkentési periódus.

Jerome Powell Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A szakértők többsége 25 és 50 bázispont közti kamatcsökkentésre számít a jelenlegi 2,25-2,50 százalékon álló irányadó kamathoz képest. A Bank of America Merrill Lynch elemzője szerint a piac a beszéd nyilvánosságra kerülése után már 58 százalékos valószínűséggel árazott be egy 50 bázispontos vágást. A jelenlegi árazások alapján a befektetők összesen 68 bázispontos csökkentést várnak az év végéig.

Pénteken emelkedett a benzin ára

A Mol bruttó 3 forinttal emelte a benzin nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolajé nem változott.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

A benzin literenkénti átlagára így 390 forintra nőtt, a gázolajé 393 forint maradt. A benzin ára legutóbb július 5-én emelkedett 2 forinttal, a gázolajé nem változott.