Fontos változás jön az Algopyrin hatóanyagánál

recept, gyógyszer, patika
Budapest, 2011. szeptember 27. Gyógyszerek egy budapesti gyógyszertárban. Október elsejétől 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Nem lesz vényköteles a legnépszerűbb hazai fájdalomcsillapító hatóanyaga, amelyet korábban nem kellett felíratni, ám 12 éve vénykötelessé tették – jelzi a Napi.hu.
Vágólapra másolva!

Napokon belül ismét vény nélkül is elérhető lesz a legnépszerűbb fájdalomcsillapító, az Algopyrin hatóanyaga. Az Algopyrin tizenkét évvel ezelőtt lett vényköteles. Egy hazai gyártó, a Meditop Gyógyszeripari Kft. Nodoryl Dolo néven hozza forgalomba, immár vény nélkül a metamizol-nátriumot.

A dobozban lévő tabletták hatáserőssége csak feleakkora lesz, mint az eredeti terméké.

Az Algopyrin magyar fejlesztésű és gyártású termék, a márkanév is csak itthon van forgalomban.

Európában a Sanofi valamennyi metamizol hatóanyagú készítménye vényköteles.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Magyarországon viszont már többször is volt szabadon megvásárolható státuszban. Először 1992-ig volt vényköteles, majd ezt feloldották, aztán a szabad hozzáférést 2007-ben a gyógyszerpiac liberalizálásakor korlátozta ismét a hazai a gyógyszerhatóság. A döntés nem hivatalos magyarázata szerint: az akkor évente 9-10 millió doboz Algopyrint értékesítő patikák jelentős piacot veszíthettek volna, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan ez a szer is forgalmazhatóvá vált volna a benzinkutakon, illetve a drogériákban.

Hivatalosan maga a gyártó, a Sanofi Aventis kezdeményezte a vény nélkül kapható metamizoltartalmú gyógyszerek státuszának a felülvizsgálatát. A szakmai érv az volt, hogy a metamizol tartós fogyasztása a vérképző szervek zavarát, a fehérvérsejtek csökkenését, s ezáltal az immunrendszer gyengülését okozhatja.