Elengedtek mintegy kétmilliárd forintnyi diákhitelt

történelem érettségi
Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án.
Vágólapra másolva!
Új lendületet kíván adni a hallgatói hitelezési rendszernek Magyar Péter, a Diákhitel Központ frissen kinevezett vezérigazgatója, aki a Magyar Nemzetnek nyilatkozott. A vezető azt szeretné, ha a diákhitelben szemléletváltás következne be a hallgatók körében, és nem az eladósodást látnák benne, hanem a támogatási lehetőséget, melyet tanulmányokra vagy lakhatásra fordíthatnak.
Vágólapra másolva!

Magyar Péter hangsúlyozta az interjúban, hogy

rekordalacsony (köztük 0 százalékos) kamatokkal segítik a hallgatókat, de gyermekvállalás esetén bizonyos feltételekkel akár a teljes tartozást is elengedik az édesanyáknak.

A kormány segítségével másfél ezer hallgatónak elengedték már a tartozásának felét engedték el, további 880 fő esetén pedig a teljes hiteltartozás elengedése mellett döntöttek.

Ezek összesen több mint kétmilliárd forintnyi tehertől szabadították meg a hallgatókat.

Mint Magyar Péter emlékeztetett, a célzott kormányzati támogatásnak köszönhetően átvállalják az adósság 50 százalékát azoktól az édesanyáktól, akik 2018. január 1. után a második gyermeküket hozták világra, a harmadik gyermek születésekor pedig kérvényezhető a teljes tartozás jóváírása. További kedvezmény, hogy a leendő édesanyáknál már a várandósság 90. napját követően (három évre) kérvényezhető a felvett hallgatói hitelek kamatmentessé tétele és a törlesztés felfüggesztése.

A szabad felhasználású kölcsön és a kormány döntése alapján október 1-jétől induló nyelvtanulási támogatás kamata 1,99 százalék, a Diákhitel2 pedig továbbra is kamatmentes. A szabad felhasználású konstrukció havi maximum 70 ezer forint értékben vehető fel, 11 szemeszteren át. Az önköltséget fedező hitel összege nincs maximálva, az adott képzés díjához igazodik.

Az október 1-jétől elérhető nyelvtanulási támogatást legfeljebb 500 ezer forint értékben igényelhetik a fiatalok. Utóbbit nemcsak az aktív hallgatók, hanem a már végzettek is felvehetik, és öt éven belül kell visszafizetniük.

Attól a pillanattól, hogy az érintettek sikeres nyelvvizsgát tesznek, a felvett kölcsön kamatmentessé válik.

A diákhitel kamata rekord alacsony, vagy kamatmentes és hitelbírálat nélkül vehető fel - visszafizetését pedig bizonyos feltételekkel tovább könnyíti a kormányzat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tavalyi év óta a szabad felhasználású kölcsönből 2,155 milliárd forintot, a felsőoktatási képzési költségek fedezésére szolgáló Diákhitel2-ből pedig több mint 21 millió forintnyi tartozást engedtek el.

A családi kedvezményekben részesülők száma folyamatosan emelkedik. Ha valakinek több hitele is van egyszerre, eldöntheti, hogy melyiknél veszi igénybe a könnyítést.

Ma a beiratkozott hallgatók több mint 30 százaléka diploma nélkül, idő előtt hagyja el a felsőoktatást, elsősorban anyagi okok miatt - közölte a vezérigazgató, aki úgy látja, még mindig sokan félnek az esetleges törlesztési nehézségektől.

A diákhitelek mindenféle hitelbírálat nélkül felvehetők és bármikor, ingyenesen előtörleszthetők, sőt még a törlesztőrészlet mértékét is a hallgató maga állíthatja be. Ezek a kondíciók minden más, ma elérhető piaci hitelnél előnyösebbek.

Magyar Péter azt is közölte a Magyar Nemzettel, hogy a Diákhitel Központ kínálta támogatásokat eddig összesen 400 ezren vették igénybe, több mint 341 milliárd forint értékben. Csak tavaly 13 milliárd forintot folyósítottak.

Forrás: Magyarnemzet.hu