Harmincéves mélypontra lassulhat a kínai gazdaság

kínai termékek
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi konfliktus miatt húzhatja be a féket idén a kínai gazdaság. A Reuters felmérése szerint olyannyira súlyos a helyzet, hogy Kína közel 30 éve nem látott lassú GDP-növekedést produkálhat 2019-ben.
Vágólapra másolva!

Egy friss Reuters felmérés szerint a kínai gazdaság növekedése idén 6,2 százalékos lehet, ami majdnem 30 éve nem látott gyenge teljesítmény lenne. A világ második legnagyobb gazdaságát ugyanis igen keményen érinti az a több százmilliárd dollárnyi termékre kiterjedő extra vám, amelyet az amerikai kormány tavaly óta kivetett Kína ellen. Legutóbb Donald Trump amerikai elnök idén májusban emelte meg a vámokat 200 milliárd dollárnyi kínai exportcikkre.

Ezzel párhuzamosan a pekingi vezetés olyan gazdaságélénkítő intézkedéseket léptetett életbe, amelyek a kereskedelmi háború negatív hatásait hivatottak ellensúlyozni.

Ennek jegyében lecsökkentették a rövidtávú kamatokat, míg a kínai jegybank (People's Bank of China) tavaly mindösszesen hatszor csökkentette a bankok számára érvényes tartalékráta követelményeket. A Reuters által megkérdezett elemzők úgy számolnak, hogy a központi bank idén még további enyhítő lépéseket hajt majd végre.

Keményen lehúzza a kínai növekedést a kereskedelmi háború Forrás: AFP/Liu Jin

Mindazonáltal a kínai gazdasági növekedés lassulása számos amerikai vállalat számára is rossz hír. Különösen azok érintettek, amelyek magas kitettségekkel rendelkeznek a kínai piac felé.

Az olyan amerikai félvezetőgyártók például, mint a Broadcom, az Intel vagy az AMD egyaránt igen keményen megszenvedik a kereskedelmi konfliktust.

Júniusban a Broadcom vissza is vágta az idei évre vonatkozó bevételi várakozását. A menedzsment arra hivatkozott, hogy a fokozódó kereskedelmi háború miatt csökkent a kereslet a chipgyártó termékei iránt.

Ezzel együtt az Apple-t is érzékenyen érintheti a kínai növekedés érdemi lassulása.

A technológiai óriás ugyanis továbbra is igen erősen támaszkodik a kínai iPhone-eladásokból származó bevételekre.

Az idei második negyedévben az Apple valamivel több mint 10 milliárd dolláros bevételt realizált Kínában, ami azonban csökkenés volt az egy évvel korábbi 13 milliárdhoz képest.

A hivatalos második negyedéves kínai GDP-adatokat július 15-én teszik majd közzé.