Egyre több magyar szavaz a részvényekre

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött májusban a hazai háztartások tőzsdei részvényállománya, ami ezúttal nem az árfolyamok emelkedésének, hanem inkább annak volt köszönhető, hogy több részvényt vásároltak a háztartások – erről árulkodnak az Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái. Vagyis a magyarok egyre jobban bíznak a tőzsdei cégek papírjaiban - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Tovább döntögeti a csúcsokat a hazai háztartások tőzsdei részvényállománya,

májusban újabb rekordot döntött, elérte a 735 milliárd forintot

– derül ki az MNB legfrissebb statisztikáiból.

Ezzel a tavalyi év végi szintről 30 százalékkal ugrott meg a részvényállomány, az egy évvel ezelőtti értékhez képest pedig 28 százalékos volt a növekedés.

Ha pedig a 2013-2016 közötti időszakban regisztrált 300 milliárd forint körüli értéket vesszük figyelembe, akkor annak ma már csaknem a két és félszerese a háztartások tulajdonában lévő részvénymennyiség állománya.

Fotó: Mudra László [origo]

2016-2017 környékén indult felfutásnak a háztartások hazai részvényállománya, majd tavaly inkább a stagnálás volt a jellemző, idén viszont újabb jelentős emelkedés kezdődött. A 2017-es meredek állománynövekedést a részvényárfolyamok emelkedése biztosította, 2018-ban azonban már nem volt annyira erős a magyar tőzsde, akkor inkább annak volt köszönhető az új csúcs, hogy a háztartások részvényeket vásároltak. Majd idén májusban ismét intenzívebbé váltak a részvényvásárlások, aminek az eredményeként újabb rekord született.

Korrekció a BÉT-en

Ezeknél frissebb adatok is rendelkezésre állnak, ha a hazai értéktőzsde összesített forgalmi statisztikáira vagyunk kíváncsiak.

Júniusban az előző hónapot követően gyengültek a vezető részvények a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), ez azonban még mindig csak korrekciónak tekinthető a korábbi hónapok erős felfutása után.

A BUX 40.904 pontról 40.279 pontig mérséklődött, ami 1,5 százalékos visszaesés – olvasható a BÉT elemzésében.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A forgalom 178 milliárd forint volt, napi átlagban 9,4 milliárd forint. A forgalom több mint a felét az OTP adta. A brókercégek forgalmi listáján az Erste lett az első helyezett, őt követi a Wood, majd a Concorde.
A BUX visszaesése júniusban lényegében a két legnagyobb papír, az OTP és a Mol gyengülésének volt betudható: az OTP 92,9 milliárd forintos forgalommal, 12.150-ről 11.300 forintig csökkent, ami 7 százalékos visszaesés, míg a Mol 3276 forintról 3,8 százalékkal gyengült, 3152 forintig, 32,2 milliárdos forgalom mellett.

Kispapírok felemelkedése

Ismét nagy forgalma lett a 4iG-nek: a papír 12,9 milliárd forint értékben cserélt gazdát, miközben az ára 25,1 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekom ugyanakkor mindössze 3,8 milliárd forint értékben forgott, a papír a hónap folyamán 1 százalékkal erősödött, 421 forintig.

Forrás: Origo

Júniusban ismét új cég papírjai kerültek a Budapesti Értéktőzsdére: megkezdődött a kereskedés az MKB Bank részvényeivel.

Mindemellett két cég, a 4iG és az AutoWallis szintet lépve, a prémium kategóriába került.

Törölték viszont a kereskedésből a Konzum papírjait, miután a cég beolvad az Opusba, és így a tőzsde ötödik legnagyobb cége jön létre.