A globális élelmiszer-biztonságot veszélyeztetik ezek a termények

Restaurant Chain Chipotle Warns Climate Change Could Force Guacamole Off Their Menu GettyImageRank2 AGRICULTURE Business FINANCE HORIZONTAL FARM USA RESTAURANT FRUIT Tree WATER RAIN DROUGHT California HANGING BIOLOGY Weather AVOCADO Grove Irrigation Equip
Avokádó a fán
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint a nyugati világ szinte csillapíthatatlan étvágya az olyan termények iránt, mint az avokádó, a kávé vagy a citrusfélék, veszélybe sodorhatja a világ élelmiszerbiztonságát és a növényvilág sokféleségét – írja az Independent.
Vágólapra másolva!

A tanulmány 40 évre visszamenőleg összegzi az adatokat, amelyekből kitűnik, hogy a szójabab, repce és pálmafa monokultúrák több földterületet foglalnak el, mint valaha.

Illusztráció Forrás: AFP/David Mcnew

Ezek a növények ugyanis csak a beporzó rovaroknak nyújtanak táplálékot, és azt is csak nagyon rövid ideig: ez pedig

a rovarok táplálkozási szokását befolyásolja,

aminknek a globális száma már így is gyorsan csökken. A helyzetet súlyosbítja a trágyázás növekvő tendenciája.

– összegzi David Inouye a Marylandi Egyeteme kutatója, valamint a tanulmány társszerzője. A kutató elmondta, hogy ez a gyakorlat nem tesz jót a rovaroknak, és azok az országok, ahol diverzifikáltan termelik a növényeket, hosszabb távon sokkal jobban járnak azoknál, ahol csak néhány terményre koncentrálnak.

A kutatók az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait elemezték az 1961 és 2016 közötti időszak növénytermesztéséről.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Donal Husni/NurPhoto/Donal Husni

A mezőgazdaság jelenleg Brazíliában, Argentínában, Paraguayban és Bolíviában a leginstabilabb, ahol a szójabab-gazdaságok hajtják végre a legnagyobb erdőirtásokat. A szójatermelés évtizedenként 30 százalékkal nőtt a világon, ami azért problematikus mert számos természetes élőhelyet, köztük trópusi és szubtrópusi erdőket és réteket is megsemmisítettek az újabb és újabb termelésbe bevont területekért.

A pálmafa termesztése ugyanilyen veszélyeket rejt: Malajziában és Indonéziában hasonló problémát eredményez, mint Dél-Amerikában a szójabab.

Európában ugyanakkor mezőgazdasági területek egyre kisebbek, mivel a városfejlesztés fontosságban megelőzi a mezőgazdaságot.

A leginkább veszélyeztetett európai országok Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Ausztria, Dánia és Finnország.

Illusztráció Forrás: Biosphoto/© Michel Rauch / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Michel Rauch

Ugyanakkor, ha növekszik is a beporzó növények termesztése, akkor is

diverzifikálni kell a növénytermesztést,

és be kell vezetni rovarbarát alkalmazásokat, valamint el kell hagyni a rovarirtó szereket.

A tanulmánnyal a kutatók a politikai döntéshozók figyelmét akarták felkelteni, ugyanis a növénytermesztés hatékonyságának csökkenése világszerte érzékelhető.