Egyre komolyabbra fordul Japán és Dél-Korea gazdasági vitája

2019.07.11. 20:00

Július 1-jén Japán szigorúbb exportellenőrzést jelentett be a Dél-Koreába szállított három kémiai alapanyagnál – fluorizált polimid, fotoreziszta és a nagy tisztaságú hidrogén-fluorid –, amiket félvezető memória chipekben és okostelefonokban használnak, és ezáltal akadályozza memória chipek és okostelefon-kijelzők kulcsfontosságú részeinek importját.

A lépés valószínűleg válasz volt arra a tavalyi dél-koreai legfelsőbb bírósági döntésre, amely úgy ítélte meg, hogy Tokiónak több kárpótlást kellene fizetnie a második világháború idején kényszermunkára fogott koreaiaknak.

IllusztrációForrás: Science Photo Library/MACROVECTOR / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Macrovector / Science Photo Libr

Dél-Korea legfelsőbb bírósága tavaly év végén elutasította a japán Nippon Steel Corporation fellebbezését a határozat ellen, miszerint a cégnek a kényszermunka áldozatainak 85 ezer dollárt (24,5 millió forint) kell kompenzációként megfizetnie.

Ugyan Yosihide Suga, japán kabinetminiszter tagadta, hogy a két ügy összefüggene, de elmondta, hogy Szöul elutasította „a hosszú távú baráti kapcsolatokat a két ország között, és a bizalmas viszony súlyosan sérült".

Az idei év első negyedévében a Koreai Nemzetközi Kereskedelmi Szövetség (KITA) szerint dél-koreai cégek a fluorizált polimidek 94 százalékát, a fotoreziszták 92 százalékát, valamint a hidrogén-fluorid 43,9 százalékát Japánból exportálták.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Pan Weijun

Az exportellenőrzések az olyan dél-koreai cégeket érintik leginkább, mint a Samsung és a SK Hynix, amelyek a globális memória chip piac 63 százalékát adják.

A dél-koreai elnök, Moon Jae-in úgy nyilatkozott, hogy a japán ellenőrzések „csapást jelentenek a gazdaságra" és megzavarhatják a memória chipek globális értékesítését. A dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztérium azzal vádolta Japánt, hogy megsértette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) rendeleteit, és felszólította Tokiót, hogy pénteken kezdjenek a témában kétoldalú tárgyalásokat.

A Samsung szóvivője azt mondta, hogy jelenleg értékelik a helyzetet és olyan intézkedéseket terveznek, amelyek minimálisra csökkentik az exporttilalom termelésre gyakorolt hatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK