Rossz hír érkezett az almáról

alma, gyümölcs, Tesco
Budapest, 2012. október 5. Almák a zöldségosztályon a Tesco Váci úti Extra áruházában, ahol a magyar almát népszerűsíti Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára 2012. október 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az már korábban kiderült, hogy a tavalyi rekord után idén jóval kevesebb alma teremhet, most újabb kellemetlen hírek érkeztek - és a gyümölcs nagyságára vonatkozó csak az egyik.
Vágólapra másolva!

Azokban a kertészetekben, ahol az öntözés nem volt biztosított, kisebb méretű lehet idén az alma
– közölte az InfoRádió megkeresésére a zöldség-gyümölcs terméktanács szakmai igazgatója. Hunyad István szerint ez a jelenség ugyanakkor nem országos kiterjedésű probléma.

– fogalmazott.

A csapadék hiánya mellett van egy másik tényező is, jegyezte meg a szakember, ami rossz hatással lesz az idei hozamra: az elmúlt évben rekord közeli termés volt, emiatt a tavaly leterhelt fák idén kisebb teljesítményt fognak nyújtani.

– magyarázta Hunyad István.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egy előzetes felmérés szerint az már látszik, hogy kevesebb lesz idén az alma, 450 ezer tonnás hozamot prognosztizál a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely szám fölfelé és lefelé is változhat, miután odébb van még a szüret.

– jegyezte meg a szakember.