Mindenkire ráijesztett a vegyipari óriás

BASF nanotechnológia konferencia
Vágólapra másolva!
Jelentős, 3,32 százalékos veszteségben zárta a kereskedést a BASF német vegyipari cég a frankfurti tőzsdén kedden a vállalat által kiadott profit-figyelmeztetés hatására. A bejelentés árnyékot vetett az összes európai tőzsdére, amelyek szintén esésnek indultak, illetve más európai vegyipari cégek papírjait is elkezdték eladni a befektetők.
Vágólapra másolva!

A ludwigshafeni székhelyű vállalat közölte, hogy

az idén várható bevételei és üzemi eredménye egyaránt jóval alacsonyabb lesz az eddig vártnál a gazdasági növekedés és az ipari termelés növekedésének globális lassulása miatt.

A BASF külön kiemelte, hogy gyengült az autók iránti kereslet, különösen Kínában, míg a rossz időjárás Észak-Amerikában vetette vissza a mezőgazdaságban használt termékek értékesítését. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború ugyancsak kedvezőtlen hatást gyakorolt az eredményekre.

Az év eleje óta nem csillapodtak a kereskedelmi viták az Egyesült Államok és partnerei, különösen Kína között. A G20-csoport június végi csúcstalálkozója azt mutatta, hogy nem várható gyors enyhülés a második félévben - mutatott rá a német cég a közleményében.

A BASF német vegyipari vállalat gyárából sűrű füsttel feltörő lángokat oltják tűzoltók egy robbanás után Ludwigshafenben 2016. októberében Forrás: MTI/EPA/Uwe Anspach

A BASF immár arra számít, hogy

az adózás, kamatfizetés és rendkívüli tételek előtti eredménye akár 30 százalékkal is csökkenhet a tavalyihoz képest, miközben eddig 1-10 százalékos növekedést várt.

Az árbevétel pedig valószínűleg valószínűleg kisebb lesz a tavalyi 63 milliárd eurónál, pedig a múlt hónapban még emelkedést prognosztizáltak.

Hét hónapon belül másodszor adott ki profitfigyelmeztetést a BASF, amely július 25-én teszi közzé második negyedéves beszámolóját.

A Magyarországon is jelen lévő BASF a világ legnagyobb vegyipari cége, széles termékválasztéka a vegyszerektől és műanyagoktól, a speciális adalékokon és mezőgazdasági termékeken át a nyersolajig és földgázig terjed. Tavaly év végén mintegy 122 ezer embert foglalkoztatott a világon, ebből 39 ezret Ludwigshafenben.

Fotó: Gilicze Bálint - Origo

A vállalat június végén bejelentette, hogy átalakítja szervezetét, amivel szeretné megteremteni a fokozottabb ügyfélközeliség, a megnövekedett versenyképesség és a jövedelmezőbb növekedés feltételeit. Áramvonalasítja adminisztrációját, erősíti a szolgáltatások és a régiók szerepét, valamint egyszerűsíti az eljárásokat és a folyamatokat.

A BASF az átalakítás keretében 2021 végéig világszerte mintegy 6000 munkavállalót bocsát el.

A cég profit warningja után a szektortársak részvényei is esésnek indultak, például a szintén német Wacker Chemie és a Covestro papírjai egyaránt 4 százalék körüli mértékben értékelődtek le. A Financial Times idézi az UBS befektetési bank elemzőinek véleményét, akik szerint a profit-figyelmeztetés nem volt meglepő, annál inkább meglepetést okozott a nagyságrendje.