Riasztást adtak ki a világ legnagyobb utasszállító repülőire

Singapore Airlines, Airbus A380
An Airbus A380 from Singapore Airlines at the Roissy-Charles de Gaulle Airport, France is ready to depart for Singapore on November 14, 2009.
Vágólapra másolva!
Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) azt javasolta, hogy repedésveszély miatt ultrahangos módszerekkel vizsgálják át a legrégebbi Airbus A380-as típusú repülőgépek szárnyait - számolt be a Les Echos című francia napilap.
Vágólapra másolva!

A németországi székhelyű EASA július 5-én jelezte: úgy értesült, hogy

több régi A380-as szárnyán repedésekre bukkantak.

Az ügynökség rámutatott, hogy ha nem fedezik fel és javítják az ilyen típusú problémákat, az a szárnyak szerkezeti integritásának csökkenéséhez vezethet.

Az ügynökség a kockázat ellenére nem kötelezte az üzemeltetőket arra, hogy a vizsgálat elvégzéséig parkoltassák azt a 25 repülőgépet, amelyek szárnyai 15 évnél öregebbek.

Világszerte összesen 234 Airbus A380-as van forgalomban.


Az EASA közölte, hogy utasítását az ellenőrzések elvégzése után továbbiak követhetik.

Egy Airbus A380-as gép a Singapore Airlines flottájából Párizsban Forrás: AFP

A Toulouse-i székhelyű Airbus aláhúzta, hogy a jelenlegihez hasonló utasítások megszokottnak számítanak a légi közlekedésben, és azt mutatják, hogy jól működik a szabályozás folyamata.

"A légi közlekedés a legszigorúbban szabályozott szektorok egyike, és a biztonság mindennél fontosabb a repülésben" - tette hozzá a repülőgépgyártó vállalat.

Nem ez volt az első alkalom, hogy probléma adódott a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének számító A380-assal.

Az EASA már 2012-ben is kérte, hogy vizsgálják át a típushoz tartozó közlekedési eszközöket, miután mikrorepedéseket találtak néhány superjumbo szárnyán. Az Airbus biztosított arról, hogy ezek a hibák nem jelentenek repülésbiztonsági gondot. A vállalat februárban közölte, hogy megrendelések híján leállítja az A380-asok gyártását.

A Der Spiegel című német folyóirat repülőgépenként legalább egymillió euróra (több mint 325 millió forintra) becsülte a vizsgálat és a javítás költségeit.