Egyetlen elképesztő ábrán a világ legnagyobb aranykitermelő országai

abundance award background bank banking bar bright bullion business coins concept conceptual currency dream economy exchange finance financial fortune gold golden hand holding heavy investment luck luxury metaphor millionaire money objects perfection prec
12204419 - hand hold gold bars
Vágólapra másolva!
Látványos animált grafikont mutat be a Mining.com arról, melyek voltak a legnagyobb aranyszállító országok 2018-ban, és hogyan alakult a kitermelés a megelőző néhány évben. Ebből kitűnik: az aranykitermelés világa már rég nem a Dél-Afrikai Köztársaság uralmáról szól.
Vágólapra másolva!

Az 1960-as évek végén Dél-Afrika volt az aranykitermelés vezető országa a globális gazdaságban. Évente egymaga több mint 1000 tonnát szállított az értékes nemesfémből, kétszer annyit, mint a világ többi része együttesen.

A régi ragyogásnak mostanra azonban vége. Tavaly onnan csak 130 tonna kitermeléséről érkezett jelentés, ami azt is jelenti, hogy az afrikai országok közül még Ghána is megelőzte, 158 tonnával.

Illusztráció Forrás: 123rf

Valójában a világ aranykitermelésében már bő egy évtizede lezajlott az átrendeződés.

Kína már 2007-ben átvette az első helyet, és azóta is őrzi a pozíciót a globális gazdaság húsz, legtöbb aranyat szállító országának listáján.

A Metal Focus és a World Gold Council adatai alapján,

2018-ban a világ országai összesen 3502 tonna aranyat szállítottak.

Ez 112,6 millió unciával egyenértékű (az uncia a nemesfém-iparban alkalmazott régi mértékegység, a szabványok szerint, 1 uncia pontosan 31,1034768 grammnak felel meg).

A világ tavalyi aranykitermelése mintegy 709 tonnával (közel 30 millió unciával) több, mint az évtized elején.

Az alábbi grafikonon megtekintheti a 20 legnagyobb aranyszállító ország termelésének változását az elmúlt, lassan egy évtizedre lebontva, unciában kifejezve. Annak külön érdekessége, hogy a világ egyes térségeiben végbement változások külön is megjeleníthetők, ha a fenti színmagyarázatban ki vagy bekapcsoljuk azok jelöléseit.

Kína stabilan őrizte vezető helyét az elmúlt évekre visszamenőleg, ám az elemzők szerint a közeli jövőben, már néhány éven belül is veszélybe kerülhet a pozíció birtoklása. Mind Kanada, mind Oroszország a kiteremlés növelését jelentette be, ahogy az európai közösséghez tartozó országok is várhatóan több aranyat küldenek majd a piacokra.