Veszélyes napszemüvegek is lehetnek az üzletekben

Portrait of young boho woman with flowing hair Boho Focus On Foreground Retro Styled Fashion Portrait Young Women Women Females Copy Space Fashion Model Youth Culture Hippie Lens Flare Headband Grass Young Adult Smiling Playful Fun Caucasian Ethnicity Car
Young smilling woman posing on the road. Wears white blouse, headband and sunglasses, flowing hair. Focus on foreground.
Vágólapra másolva!
Az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk, amelynek védelmére nyáron fokozott figyelmet kell fordítanunk: a megnövekedett fényterhelés kiszűrése és a biztonságos nyári sportolás, vezetés érdekében fontos a megfelelő napszemüveg kiválasztása. A Pénzcentrum utánajárt annak, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választáskor, és vajon a drága napszemüvegek jobban védik-e a szemünket.
Vágólapra másolva!

Nyáron a napszemüvegek forgalma jelentősen megnő az optikákban, sportboltokban, drogériákban és ruházati üzletekben, bizsuboltokban. Sokan az aktuális trendek szerint választanak napszemüveget, vagy egy-egy márkát részesítenek előnyben, miközben a szakemberek szerint a szemünk érdekében más szempontokat kell figyelembe vennünk. Urgasz Andrea, a Vision Express hálózat értékesítési vezetője elmondta a Pénzcentrumnak, hogy érthető, hogy sokaknak az esztétikai szempontok jelentik az elsődleges döntési tényezőt egy napszemüveg kiválasztásakor.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Az értékesítési vezető felhívta a figyelmet, hogy a napszemüveg kiválasztásakor az esztétikum mellett kifejezetten fontos, hogy a termék funkcionális hasznosságát is figyelembe vegyük: az UV-sugárzás a szemeket is súlyosan károsíthatja, a nem megfelelő minőségű napszemüvegek pedig nem képesek a szükséges védelem biztosítására. Ezért

elengedhetetlen, hogy 100 százalékig megbízható forrásból szerezzük be a napszemüvegeket.

A kifejezetten sportoláshoz választott termékek esetében Vas Gábor, a Decathlon országos túrasport-igazgatója szerint a tartósság érdekében a polikarbonát lencse választása mellett fontos az ergonomikus kialakítás is, amely sportonként különbözhet. Más-más forma ideális például a kerekpározáshoz, futáshoz, túrázáshoz ahhoz, hogy a legjobb szellőzést, kényelmet és természetesen látást biztosítsa mozgás közben.

A jó napszemüveg esztétikus és tökéletes védelmet nyújt a szem számára Forrás: Pixabay

Azon sportok esetében, ahol nagyobb az esélye a szórt fénynek, mindenképpen javasolt a polarizált lencse, amely kiszűri a visszatükröződő fényt. Emellett léteznek cserélhető lencséjű szemüvegek, amelyek lehetővé teszik a látási viszonyokhoz leginkább megfelelő lencse választását. Vannak kifejezetten vízisportokra tervezett napszemüvegek is, amelyek kialakításuknak köszönhetően nem süllyednek el a vízben. Viszont azt tanácsolja, ne feledkezzünk meg sportolás közben a napszemüveg-kiegészítőkről sem, mint például a nyakpánt, a tisztítókendő vagy a védőtok, amelyek meghosszabbítják a szemüvegek élettartamát.

A nem megfelelő napszemüveg károsíthatja a szemet

Urgasz Andrea elmondta, hogy az erős napsugárzás nemcsak a bőrt, de a szemet is károsíthatja. A sugárzás ártalmas hatásai relatív lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és vezethetnek a látás romlásához és különböző szemészeti problémákhoz.

Egy UV-védelem nélküli napszemüveg nem képes ellátni az egészség megőrzéséhez szükséges feladatokat.

Vas Gábor kifejtette, hogy mivel sportolás közben a szemünk néha extrém igénybevételnek van kitéve, ezért az egyes sporttevékenységeknél az azoknak megfelelő napszemüveg használatát javasolja.

A gyerekeknél még jobban ügyeljünk a választásra Forrás: BSIP/GODONG / BSIP/Godong

Gyakori hiba szokott lenni, hogy gyermekeknek is felnőtt szemüveget választanak.

A gyermekek számára készített napszemüvegek esetében hamarabb találkozhatunk silány minőséggel, amely inkább játéknak, mint szemvédő eszköznek minősül. Pedig a gyermekek szeme fokozott védelmet igényelne.

A drágább változatok jobbak is?

Urgasz Andrea elmondta, hogy a jellemzően olcsóbb napszemüvegek anyaghasználata és összeszerelése is gyengébb minőségű, valamint a legtöbb esetben a fényvédelem is alacsonyabb hatásfokú ezen termékek esetében. Ráadásul az olcsóbb napszemüvegek könnyebben karcolódhatnak és sérülhetnek, így a védelem hatékonysága is csökkenhet.

A legnagyobb tradícióval és tapasztalattal rendelkező gyártók, akik jellemzően a magasabb árkategóriában szerepeltetik termékeiket, kifejezetten fontosnak tartják, hogy a stílusos megjelenés mellett a napszemüvegekkel szemben támasztott, minőségi elvárásoknak is megfeleljenek.

- tájékoztatott a szakértő.

Milyen napszemüveget használjanak a szemüvegesek?

Nyáron a szemüvegeseknek is fokozottan ügyelniük kell a fokozott fényterhelésből adódó veszélyekre. Számukra is már többféle megoldás létezik, ha napszemüvegről van szó.

Így már akár divatbemutatóra is mehetünk Forrás: Shutterstock

Léteznek már dioptriás napszemüvegek, a dioptriás lencsék a szemüveg, illetve napszemüveg-keretekbe is beilleszthetőek.

A kontaktlencsét használók körében is egyre elterjedtebb a hagyományos napszemüveg viselete, a párhuzamos használatot nem gátolja semmi.

- mondta el Urgasz Andrea, aki hozzátette, hogy a napszemüvegeknél is cél a technikai fejlesztés és innováció, többek között a kutatások és a hozzá kapcsolódó fejlesztések eredményeként jelentek meg és terjedhettek el egyre szélesebb körben például a dioptriás napszemüvegek.