Felhozták a világ legnagyobb sárga gyémántját

Jakutföld, a gyémánt hazája
Moszkva, 2019. július 3. 2019. június 18-i kép egy 20,69 karátos sárga briliánsról az Alrosa orosz gyémántipari társaság moszkvai csiszolóüzemében. Az Alrosa az oroszországi gyémánt 95 százalékát, világszinten pedig a gyémántkitermelés 27 százalékát adja. A mintegy 37 ezer embert foglalkoztató vállalat jelenleg 12 kimberlitkürtőnél és 16 üledékes lerakódásnál végez kitermelést Jakutföldön és az Arhangelszki területen. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Vágólapra másolva!
A Firestone Diamonds vállalat bányájából egy 54 karátos sárga gyémántot hoztak a felszínre – olvasható a Mining.com oldalon.
Vágólapra másolva!

A Lesothóban található Liqhobong bányából került elő az értékes drágakő.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A vállalat szerint a követ szeptemberben fogják értékesíteni.

A legnagyobb sárga gyémánt rekordját egy 70 karátos kő tartotta eddig, amit idén áprilisban, ugyanebben a bányában találtak.

Ráadásul a most talált drágakő fűrészelhető, vagyis két kisebb gyémántot is csiszolhatnak belőle – szemben azokkal, amikből csak egy nagy gyémánt csiszolható ki.

Paul Bosma vezérigazgató elmondta, hogy a Liqhobong bánya mindig is a nagy sárga gyémántjairól volt híres.

A cég 185 millió dollárt költött a bányára, ahol 2016 végén kezdték meg a termelést,

és eddig mintegy 11 millió karátnyi gyémántot hoztak a felszínre. Ugyanakkor még márciusban bejelentette a Firestone, hogy nem akarják meghosszabbítani a bánya élettartalmát, mert a gyémánt értékesítése jelenleg elég nehézkes.