Milyen benzinárakat hozhat a csökkenő olajkitermelés?

olaj, kőolaj, pumpa
Pénteken a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is nagyot zuhant (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése öt éve a legalacsonyabb szintre csökkent júniusban, amikor a nagyobb szaúdi olajtermelést részben ellensúlyozta Irán és Venezuela termeléskiesése.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján az valószínűsíthető, hogy

az OPEC júniusi termelése napi 29,6 millió hordó volt, vagyis napi 170 ezer hordóval kevesebb a májusinál, és 2014 óta a legalacsonyabb.

Venezuela olajtermelése a májusi napi 750 ezer hordóról 740 ezer hordóra, Iráné napi 2,2 millió hordóról 2,15 millió hordóra, Líbiáé pedig napi 1,25 millió hordóról 1,22 millió hordóra apadt. Eközben a szaúdi olajtermelés napi 100 ezer hordóval, 9,8 millió hordóra emelkedett.

Az OPEC és az azon kívüli szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoport tavaly december elején arról döntött, hogy az októberi termelést alapul véve, idén január 1-től együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig.

A hat hónap június végén lejárt, és a vállalást a múlt hét közepén további kilenc hónappal meghosszabbították az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának az érdekében.

Az OPEC által vállalt termeléscsökkentés 11 tagországra vonatkozik a 14-ből, Irán, Líbia és Venezuela termelését nem veszik figyelembe. A 11 tagország együttes júniusi termelése a becslések szerint napi 25,486 millió hordóra csökkent a májusi 25,565 millió hordóról.

Forrás: AFP/Ryad Kramdi

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője szerint az OPEC múlt heti döntése üzemanyag-drágulást jelenthet, ám vannak fékező hatások. A szakértő az InfoRádióban azt elemezte, hogy a döntésnek milyen hatása lehet a világpiacra és a hazai üzemanyagárakra.

Kiemelte: alapvetően várható volt az OPEC-országok és szövetségeseik döntése, amely szerint jövő március 31-ig meghosszabbították a termeléscsökkentés fenntartását.

– részletezte a szakértő, hozzátéve:

a készletcsökkentés elősegíti, hogy az árak magasabb szinten stabilizálódjanak.

Arról, hogy kinek kedvezhet ez a döntés, azt mondta:

A kitermelő országok viszont nyernének. A megállapodás részletes lebontása szerint az OPEC-országok közül Szaúd-Arábia hozza a legnagyobb áldozatot, ám az ő olajbevételük nőhet a legnagyobb mértékben, ha sikerül megemelni az árakat.

Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Az OPEC szándékainak elérését két tényező akadályozhatja meg Pletser Tamás szerint:

  • Az egyik, hogy az OPEC-en kívüli termelők, elsősorban az amerikai palaolaj-kitermelők ahogy korábban is, most is növelni tudják a termelést – itt kérdés, hogy ezúttal tartani tudják-e a korábbi termelésnövelési tempót (az elemző szerint a mostani megtorpanás csak ideiglenes, lesz még növekedés).
  • A másik kérdés, hogy miként alakul a kereslet a világban, most ugyanis azt látszik, hogy ez lassul.

Mindezekkel együtt elérhető az OPEC áremelési célja, és ez nagyobb fegyelemre készteti a tagországokat, hiszen végső soron a bevételeik csökkenő termelés mellett is növekedhetnek.

Egy hónappal ezelőtt még csökkenés volt tapasztalható az olaj árában, de néhány hete ismét emelkedő tendencia érvényesül,

részben annak a spekulációnak köszönhetően, hogy az USA és Kína lezárhatják a kereskedelmi konfliktusukat, részben pedig azért, mert úgy tűnik, az OPEC képes lesz kordában tartani az árakat, és meglépi (ahogy ez meg is történt) a kitermelés meghosszabbítását.