Megnyílt a világ legnagyobb rovarfehérje gyára

légy rovar bogár
Vágólapra másolva!
Szöcske saláta vagy rovarburger? Nos, egyelőre nem kell tartanunk attól, hogy ilyen kuriózumok ellepik a gyorséttermeket, az állatok előtt azonban várhatóan szélesebbre nyitják a takarmányozás során felhasználható, rovarokból nyert fehérjéket az Európai Unióban. Hollandiában ennek terjedésében reménykednek, így megnyitották a világ legnagyobb rovarfarmját.
Vágólapra másolva!

Hollandia a rovarok állati takarmánytermelésének fellendülését várja. Ez hozzájárul a hal, hús és tojás fenntartható termeléséhez - mondta a holland mezőgazdasági miniszter, Carola Schouten.

Az ország déli részén, maga a holland király nyitotta meg Európa egyik legmodernebb rovarfarmját.

A gyárban a Protix nevű cég rovarokat tenyészt és dolgoz fel állati takarmányok fehérje-szállítójaként, méghozzá a legmodernebb eljárások szerint.

A vállalat szerint ez a világ első gyára, ahol a rovarokat - főként a katonalégy lárváit - nagy méretekben tenyésztik és dolgozzák fel állati takarmányozás céljára.

A rovarok ígéretes alternatív fehérjeforrások - mondta Carola Schouten. - Csökkenthetik a szója és a halliszt behozatalát és csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

Egyes rovarok lárvája kitűnő fehérjeforrás a haszonállatok számára, így a jövőben a mainál szélesebb körben is megnyitják a rovarfehérjével történő állati takarmányozást az Európai Unióban Forrás: Shutterstock

Eddig a rovarokkal történő takarmányozás az Európai Unióban csak halgazdaságban és háziállatok esetében engedélyezett. Várható azonban, hogy

a sertés- és baromfitenyésztés esetében feloldják majd ezt a tilalmat.

A Protix - saját adatai szerint - a legnagyobb rovar- és exportáló cég a világon.

A vállalat más országokban is tervez gyárat kíván nyitni, erősítette meg Totique Arsiwalla, a Protix vezérigazgatója. Ilyen helyszín például az Egyesült Államok vagy Ázsia.

Az új rovarfarm a körforgásos gazdaság elvének megfelelően állítja elő a rovarokból nyert fehérjét.

A növényi ételek maradványait újrahasznosítják a rovarok táplálékaként. Ezek aztán fehérjetartalmú nyersanyagot képeznek az állati takarmányok számára.

A Protix jelenleg a halgazdálkodás és a háziállatok számára tenyészt rovarokat, melyet por formájában dob piacra.

Hollandiában jelenleg mintegy 25 gazdaság működik, amely rovarokat termeszt, de a forgalmi adatokat titkolják a vállalkozók. Az emberi táplálkozásban a rovarok rövid távon biztosan nem játszanak még jelentős szerepet, elsősorban a komoly mértékű ellenérzés miatt.

Forrás: Welt.de