Magára talált a világ egyik legfinomabb kávéját termelő országa

kávé, arabica
High-quality arabica coffee beans are pictured at the family farm of the Legner family in Las Carmelitas, Puerto Rico, 07 January 2013. Unsatisfied with the coffee quality in the German Rhineland region and New York, Kurt Legner decided to grow arabica beans himself on a farm in the caribbean. One pound of his qualitiy beans costs up to 36 dollars. His journey from the German Rhineland to Puerto Rico became a thrilling story. Photo: BERND KUBISCH/dpa
Vágólapra másolva!
Több éves mélyponton jutott túl Zimbabwe kávéipara, miután felvásárlók és élelmiszeripari cégek újra elkezdtek érdeklődni a nehéz gazdasági helyzetben lévő ország kávétermése iránt - írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

Külföldi élelmiszeripari nagyvállalatok tértek vissza Zimbabwéba, hogy ott vásároljanak be a különleges minőségű kávéból. Az ott termő kávébabok iránti érdeklődés fontos fejlemény a régóta súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő országban.

Arabica kávé (illusztráció) Forrás: AFP/Bernd Kubisch

Most azonban, úgy tűnik, a kávé is segíthet a gazdaság talpra állításában.

Az olyan nagy cégek, mint a Nestlé, hajlandók jelentősen, akár 30-40 százalékkal is többet fizetni a zimbabwei kávéért, mint az általános világpiaci ár.

"Amiért Zimbabwéban vagyunk, az a hihetetlen kávékínálat, amit a vásárlóinknak kínálni akarunk. Egyúttal pedig a kistermelőkkkel is együtt tudunk működni, ami szintén fontos szempont vállalatunknál" - mondta Daniel Weston, a Nestlé Nespresso vállalati és jogi ügyosztályának vezetője.

Zimbabwe sokáig - az 1990-es évekig -, ha nem is meghatározó, de komoly kávéüzletet felmutató ország volt a világgazdaságban.

Évente nagyjából 15 ezer tonna kávét küldött a piacokra, ez pedig 20 ezer kistermelőnek jelentett megélhetést. Az ország fő kávé-különlegességét egy zamatos, enyhén pikáns ízű arabica képviselte.

A mezőgazdaság erőszakos kormányzati átalakítása nyomán azonban számos gazdálkodó felhagyott a termesztéssel, így a kávéipar válságba jutott. A teljesítménye csökkenni kezdett, az árak pedig zuhantak.

A 2000-es évek a kávétermesztés eljelentéktelenedéséről szóltak, a 2016-os kiviteli érték még a 2 millió dollárt sem érte el:

A mélypont után azonban most jöhet a fellendülés.

A zimbabwei kávé iránti növekvő érdeklődés már 400 kistermelőt késztetett arra, hogy visszatérjen a kávétermesztéshez.

Egyikőjük újságíróknak nyilatkozva elmondta: a jó árak, amiket a kávéjukért most kapnak, szerinte éveken belül több ezer termelőt indít majd arra, hogy belekezdjenek a kávécserjék nevelésébe.