Megdöbbentően alacsony idén a bor termelői ára

Egyedülálló anya vagyok és jól boldogulok! fehérbor koccintás buli család
Hamarosan kiderül, van-e ok mergert ünnepelni
Vágólapra másolva!
A hazai fehérbor ára májusban 7,9 ezer forint volt hektoliterenként, vagyis 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szakértők szerint ez megdöbbentően alacsony ár ahhoz képest, hogy milyen magasak a termelési költségek.
Vágólapra másolva!

A belföldön termelt és eladott, úgynevezett oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára májusban 17,9 ezer forint volt hektoliterenként, bő 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - írta a Világgazdaság hétfőn.

A vörös- és a rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli árut hektoliterenként 20,7 ezer forintért, az oltalom alattiakat 25,3 ezer forintért adták el ugyanekkor. Egy évvel korábban e kategóriákban 24, illetve 26 ezer forint volt a hektoliterenkénti ár - írta a lap a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutató Intézetének (AKI) adatai alapján.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Az AKI elemzése szerint

az exportpiacon sem jobb a helyzet:

egy hektoliter belföldön termelt és külföldön értékesített OFJ fehérbor átlagára 20,2 ezer forint volt májusban, míg egy évvel korábban még 22,6 ezer forint. Az ugyanilyen jelölésű vörös- és rozéborokat hektoliterenként 23,2 ezer forintért lehetett exportálni, 1500 forinttal alacsonyabb áron, mint 2018 májusában.

Szakértők szerint a felsorolt árak megdöbbentően alacsonyak, mert Magyarországon a borszőlő termelési költségei lényegesen magasabbak, mint a nagy bortermelő nyugat-európai országokban - írta a Világgazdaság.