38 milliárd dollárba kerül az Amazon alapítójának a válás

Huszonöt év házasság után elválik Jeff Bezos, az Amazon alapítója
Jeff Bezos és MacKenzie Bezos
Vágólapra másolva!
A véglegesített megállapodás alapján 38 milliárd amerikai dollárba kerül az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak az, hogy 25 évi házasság után elválik feleségétől, MacKenzie Bezostól.
Vágólapra másolva!

A válási megállapodást pénteken véglegesítette egy bíróság az egyesült államokbeli Seattle-ben.
A bírói döntés értelmében a 49 éves asszony megkapja a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata, az Amazon részvényeinek 4 százalékát, mintegy 19,7 millió darabot.

A nő ezzel a Bloomberg hírügynökség

milliárdosokat felsoroló listáján a 22. helyre kerül.

Az 55 éves férj, Jeff Bezos ugyanakkor megőrzi a cégben 12 százalékos részesedését, és továbbra is a világ leggazdagabb embere marad. A részesedésének értéke 114,8 milliárd dollár.

A megállapodás értelmében MacKenzie Bezos átadja immár volt férjének a Blue Origin űrvállalatban, valamint a The Washington Post című lapban birtokolt részesedését, valamint az Amazon-részvények szavazati jogát is.

Jeff Bezos és MacKenzie Bezos Forrás: FilmMagic/2018 Taylor Hill/Taylor Hill

Az asszony májusban azt közölte, hogy csatlakozik a Giving Pledge nevű kezdeményezéshez, amelyben gazdag emberek azt vállalják, hogy

vagyonuk felét jótékony célokra ajánlják fel.

Az adományozó fogadalom kampányt még 2010-ben indították olyan közismert amerikai milliárdosok, mint Warren Buffett, valamint Bill és Melinda Gates.

Jeff és MacKenzie Bezos 1993-ban kötött házasságot, négy gyerekük van. Jeff Bezos 1994-ben alapította meg az Amazont garázsában a Washington állambeli Seattle-ben. A cég azóta a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalatává nőtte ki magát, piaci tőkeértéke több mint 950 milliárd dollárt tesz ki.