Több mint 50 százalékkal zuhanhat a Samsung profitja

Samsung, logó
The logo of Samsung Electronics is seen on a glass door at the company's Seocho building in Seoul on October 31, 2017. - South Korean tech giant Samsung Electronics logged a record profit of 11.2 trillion won -- 10.0 billion USD -- in the July to September period, it said on October 31, its best for any quarter. (Photo by JUNG Yeon-Je / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 56 százalékkal zuhanhatott éves alapon az idei második negyedévben a Samsung Electronics profitja – közölte a vállalat a figyelmeztetésében. A menedzsment prognózisa szerint a háttérben a memóriachipek iránti gyenge kereslet áll, amely elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus hatásainak tudható be.
Vágólapra másolva!

A Samsung saját közlése szerint a második negyedéves működési eredménye 6500 milliárd dél-koreai won lehetett az idei második negyedévben, ami 5,56 milliárd dollárnak felel meg. A tavalyi eredmény 14 870 milliárd won volt, vagyis hatalmas zuhanásra készül a technológiai óriás. Ezzel együtt a menedzsment prognózisa szerint a negyedéves bevétel 4,2 százalékkal 56 000 milliárd wonra süllyedhetett. A hivatalos gyorsjelentést a Samsung ebben a hónapban teszi majd közzé – írja a MarketWatch.

Mindazonáltal az előzetes eredmény még így is felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A szakértők ugyanis korábban 6010 milliárd wonos működési profitra és 54 600 milliárdos bevételre számítottak – derült ki az S&P Global Market Intelligence felméréséből.

Az elemzők szerint a vállalatot kedvezően érinthette a vártnál gyengébb hazai fizetőeszköz a második negyedévben, illetve a kijelzők értékesítéséből összehozott – a Samsung által egyszerinek nevezett – kedvező teljesítmény. A kijelzők azonban a későbbiekben is komoly előnyt jelenthetnek a Samsungnak, mivel a dél-koreai vállalat domináns szereplő az úgynevezett OLED kijelzőpanelek gyártásában, melyeket egyre több okostelefonnál használnak.

Durva profitszakadásról jelenthet a Samsung Forrás: AFP/Sputnik/Grigoriy Sisoev

A teljes kép azonban már nem ilyen kedvező. Míg 2017-ben és 2018-ban a Samsung többször is rekord nyereségről számolt be, tavaly év végén megszakadt a győzelmi széria, ahogy a társaság egyre gyengébb kereslettel szembesült, különösen a memóriachipek területén.

A Samsung egyébként a világ legnagyobb memóriachip gyártója, és a tavalyi működési nyereségének több mint 75 százalékát ez a termék adta.

Nem meglepő tehát, hogy a cég áprilisban bejelentette, 2030-ig 116 milliárd dollár ruház be abba, hogy diverzifikálja a chipgyártását, és csökkentse a függőségét a memóriachipektől.

Noha a Samsung problémái elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus negatív hatásaiból adódnak, más tényezők is vannak, amelyek nehezítik a dél-koreai technológiai cég helyzetét. Ilyen például, hogy

Japán nemrég exportkorlátozásokat vezetett be három olyan nyersanyagra is Dél-Koreával szemben, amelyet a félvezetők és a kijelzők gyártásánál használnak.

Ezeket pedig a Samsungnak nem lesz könnyű helyettesítenie, vagyis a későbbiekben további gondok is adódhatnak a nyereségességgel.