Új kötvénypiac indult el a Budapesti Értéktőzsdén

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július elsejével elindította a Növekedési Kötvényprogramot (NKP), amelyen keresztül a tervek szerint mintegy 300 milliárd forintos forrásból vásárol majd hazai székhellyel rendelkező, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, megfelelő minősítéssel ellátott kötvényeket. A program indulásával egyidejűleg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új piacot hozott létre BÉT Xbond néven a kötvénykibocsátást tervező vállalatok számára, amelyen könnyített feltételek mellett léphetnek ki a nyilvános piacra.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjához (NKP) kapcsolódóan, valamint a sikeres nemzetközi példákat alapul véve

új másodpiaci szegmenst indított BÉT Xbond néven, amely egy alternatív kereskedési platformot kínál a kötvénykibocsátást tervező vállalatok számára.

A dedikált piacra regisztrált vállalatok a BÉT Xtend piachoz hasonlóan – a klasszikus szabályozott piachoz képest – könnyített adminisztráció, és az első másfél évben 50 százalékkal mérsékelt költségek mellett léphetnek piacra. Az értékpapírok BÉT Xbond platformra történő regisztrációja esetén tájékoztatót nem kell közzétenni, hanem elég egy Információs Dokumentum elkészítése, amennyiben a regisztrálandó értékpapír kibocsátási összértéke egy éven belül nem haladja meg az ötmillió eurónak megfelelő összeget.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fontos könnyítés továbbá, hogy az erre a platformra lépő kibocsátók számára nem kötelező az IFRS sztenderd alkalmazása.

A jelenlegi szabályozási környezet július 21-ével egyébként változik, ami további könnyítésekre ad majd lehetőséget - ez várhatóan még tovább fogja növelni az Xbond platform attraktivitását.

A Budapesti Értéktőzsde a BÉT XBond piacán július 2-i hatállyal az alábbi szolgáltatók és intézmény részére engedélyezett kereskedési jogot:

  • Unicredit Bank Hungary
  • MKB Bank
  • OTP Bank
  • Magyar Nemzeti Bank
  • Magyar Takarékszövetkezeti Bank

Az új piac a professzionális kötvényvásárlókat célozza meg azzal, hogy a regisztrálható értékpapírok minimális névértéke 100 ezer euró vagy annak megfelelő egyéb deviza. Lakossági befektetők részvételére így elsősorban befektetési alapokon, pénztárakon, biztosítókon keresztül lesz majd lehetőség.

A Növekedési Kötvényprogram főbb elemei

A Növekedési Kötvényprogram célja alapvetően az, hogy

növelje a magyarországi vállalkozások forrásellátottságát, emellett csökkentheti a cégek finanszírozásában a bankhitelek arányát.

A Magyar Nemzeti Bank tervei szerint a program a Növekedési Hitelprogramot (NHP) egészítheti ki. Az MNB és a bankok együttműködésének köszönhetően az érintett vállalatok hosszú távon kedvező és kiszámítható forráshoz juthatnak fedezet bevonása nélkül.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kötvényprogram keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.

Április végén közzétették a Növekedési Kötvényprogram terméktájékoztatóját,

amely tartalmazza az értékpapír-vásárlások részletes feltételeit a kibocsátó vállalatokra, a kibocsátás módjára, a megvásárolható kötvények paramétereire, a hitelminősítésre, az elsődleges és másodlagos piaci jegybanki vásárlásokra, valamint a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos elvárásokra vonatkozóan.
Ennek értelmében

az MNB legalább B+ minősítéssel rendelkező, 3-10 éves eredeti futamidejű, zártkörűen vagy nyilvánosan forgalomba hozott kötvényeket vásárol az NKP keretében.

Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank, egy vállalatcsoporttal szembeni kitettsége pedig nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot. A terméktájékoztató tartalmazza, hogy az MNB mely feltételeknek megfelelő kötvényaukción vesz részt.

Forrás: MTI/Marjai János

A tájékoztató kitér arra is, hogy a piaci likviditás és transzparencia növelése érdekében

a kibocsátóknak a kötvényeiket a forgalomba hozatalt követően 180 napon belül be kell vezetniük a Budapesti Értéktőzsde valamely kereskedési helyszínére.

A terméktájékoztató a kötvényvásárlásokban részt vevő bankok eligazodásának megkönnyítése érdekében hivatkozásokat tartalmaz az NKP-hoz kapcsolódó további jegybanki eszközök – a preferenciális betét, a bővülő fedezeti kör és az értékpapír-kölcsönzés – feltételeire, valamint a vállalatok számára készült kötvény-kibocsátási útmutatóra vonatkozóan is.

Az MNB honlapján létrehoztak egy regisztrációs felületet is azon vállalatok számára,

amelyek érdeklődését a program elindítása komolyan felkeltette és szeretnének a jegybanki programban részt venni.

Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!