Egyre gyakoribbak és egyre tovább tartanak majd az internetleállások

facebook
A Facebook logo is seen on a large screen in this photo illustration on 29 June, 2017, in Bydgoszcz,Poland . (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Idén már többször volt példa nagyobb közösségimédia-leállásokra. A Facebooknál még májusban volt az eddigi legnagyobb, de a napokban is összeomlott, és nem csak a legnépszerűbb közösségi oldal, hanem a hozzá tartozó Instagram, a WhatsApp és a Messenger is. Szakértők szerint az ilyen jelenségek egyre gyakoribbak lesznek, ráadásul a hibák elhárítása is több időt fog igénybe venni a jövőben.
Vágólapra másolva!

A napokban a Facebook-, Instagram-, WhatsApp- és Messenger-felhasználók tömegei panaszkodtak arra, hogy nem képesek megnyitni a hírfolyamban lévő képeket, de azokat sem, amelyeket üzenetben küldenek számukra. A vállalat szerint a leállást egy rutinkarbantartás során bekövetkezett hiba okozta, azonban meglepően lassan sikerült csak helyreállítani a rendszert, több órába telt, míg mindenkinél elhárult a probléma.

De nem csak az ilyen rendszerhibák okozhatnak leállást, mivel egyre több ország stratégiailag korlátozza az internet-hozzáférést.

Szudánban, Mianmarban és Indonéziában is gyakran leállítja a kormány a teljes internetet, vagy korlátozza a közösségi oldalakhoz való hozzáférést politikai vagy egyéb célokból.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Mivel a közösségimédia-felületek egyre jobban beépülnek a mindennapokba, ezért az átlagember is jobban megérzi, ha porszem kerül valamelyik nagyvállalat gépezetébe. A Facebooknál azért is kínosabb a leállás, mert az általában a céghez tartozó összes többi oldalt is érintheti, ahogyan ez a napokban is megfigyelhető volt.

Persze előfordul, hogy a közösségimédia-oldalak külön-külön mondják fel a szolgálatot.

Az Instagram néhány hete több órára teljesen leállt, ráadásul a platformon egyre többször figyelhető meg hasonló jelenség. A Twitternél is akadtak gondok nemrég. A felhasználók nem tudtak egymásnak üzenetet küldeni.

A Facebooknál a korábbi évekkel ellentétben idén minden hónapban voltak leállások. A mostani problémát a Facebook látszólag elhárította, azonban a Down Detector szerint Belgiumban, Angliában, Párizsban és néhány német városban továbbra is gondok vannak a szolgáltatással, akárcsak Tokióban.