Ez volt az aduász, ma már egyre kevesebben akarnak ilyen lakást

eladó lakás, eladó, tábla, illusztráció
Budapest, 2018. szeptember 25. Eladó lakást hirdetnek az erkélyre kitett transzparensek a főváros XIII. kerületében, a Szent István körút egyik régi díszes lakóépületén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Eddig sem volt mindegy, hogy melyik emeleten van a lakás, de a vásárlók egyre nagyobb gondot fordítanak egy apróságnak tűnő tulajdonságra. 
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a jelentősége az ingatlanok tájolásának az árakban: míg korábban egyértelműen hódított a déli tájolás, mára a vásárlók egy része,

félve a mind nagyobb nyári hőségtől, alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások megvásárlását

– mondta a Magyar Hírlapnak Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Évtizedes távlatban ez akár árfelhajtó tényező is lehet,

a déli fekvés tradicionális árelőnye eltűnhet,

főleg az elsősorban nyáron használt üdülők és nyaralók piacán – mondta az elemző. Nem kizárt, hogy a jövő slágere inkább az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakás lesz.

Illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

Ez nem vonatkozik azokra a lakásokra, amelyeknél déli irányban van az egyedi panoráma, a kilátásra ugyanis az ingatlantulajdonosok sok esetben aduászként tekintenek.

Az OTP Ingatlanpont összeállításából az is kiderül, hogy az új építésű társasházakban emeletenként – alulról felfelé – egy-öt százalék között nőhet értékesítéskor ugyanazon méretű és elrendezésű ingatlanok ára. A legtöbb esetben a legfelső szinten nagy teraszos penthouse lakásokat alakítanak ki, amelyeket nem is feltétlenül dobnak piacra az értékesítés kezdetekor – a beruházó ugyanis így érheti el a legmagasabb árat.