A tinik adataival élt vissza az egyik legnépszerűbb alkalmazás

TikTok videós alkalmazás
(FILES) In this file photo taken on December 14, 2018, a logo of the application TikTok is pictured in Paris. - The Indian government on April 16 ordered tech giants Google and Apple to take down the Chinese-owned Tiktok video app after a court expressed concerns over the spread of pornographic material, sources told AFP. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
A kínai TikTok nevű alkalmazás nagyon gyorsan meghódította a teljes világot, mára pedig Európában és az Egyesült Államokban is ez az egyik legtöbbet használt applikáció a tizenévesek körében. Az Egyesült Királyságban viszont most vizsgálatot kezdeményeztek, mert nagy valószínűséggel a TikTok megszegte az uniós adatkezelési szabályokat és nem tettek meg mindent a tinik személyes adatainak védelme érdekében.
Vágólapra másolva!

A TikTok lényege, hogy a felhasználók néhány másodperces rövid videókat tölthetnek fel a felületre. Ezekben a tinik általában zenére tátognak, fura kézmozdulatokkal mutogatnak vagy táncolnak. A tinédzserek körében kifejezetten népszerű az alkalmazás, amely már több fiatal sztárt is kitermelt.

Elizabeth Denham, a brit Adatvédelmi Hatóság vezetője elmondta, hogy vizsgálják a TikTok alkalmazást, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy több ponton is megszegték az uniós adatkezelési szabályokat és személyes adatokat gyűjtöttek a gyerekekről.

Az EU új adatvédelmi szabályzata kötelezi a cégeket, hogy védjék a fiatalkorúak adatait, ezt viszont - úgy tűnik - a TikTok nem tette meg.

Az alkalmazásnak februárban 500 millió aktív felhasználója volt és a harmadik leggyakrabban letöltött alkalmazás volt az App Store és a Google Play összesített adatai szerint. Az app korábban musical.ly néven futott, Kínában pedig Douyin néven ismert.

illusztráció Forrás: AFP/Joel Saget

Nemcsak a britek aggódnak a TikTok miatt, hiszen az Amerikai Kereskedelmi Szövetség (FTC) is folytatott már vizsgálatot és meg is büntette az alkalmazást üzemeltető vállalatot 5,7 millió dollárra.

Az FTC a büntetés indoklásában kifejtette, hogy az alkalmazás készítői nem értesítették a 13 évnél fiatalabb gyerekek szüleit arról, hogy adatokat gyűjtenek róluk.

Emellett bárki küldhet üzenetet a másiknak és már több jelentés is beszámolt róla, hogy felnőttek próbálnak meg kisgyerekekkel kommunikálni az alkalmazáson belül.