Egy maroknyi cég uralja a globális részvénypiacot

sanghaji, sencseni tőzsde
A concerned Chinese investor reacts as he looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 March 2016. China's stocks fell for a second day on Tuesday (29 March 2016), paring this month's advance, as technology companies slumped and property developers extended losses amid concern new price-cooling measures will hit sales. The Shanghai Composite Index slid 1.28 percent. Poly Real Estate Group. dropped to the lowest level in a month, dragging down a gauge of developers. The ChiNext index of small-cap shares plunged the most in three weeks. The Hang Seng China Enterprises Index fell for a fourth day as trading resumed in Hong Kong after a two-day holiday. The nation's biggest cities including Shanghai and Shenzhen rolled out measures late last week to tame soaring real-estate prices. The moves may hurt investor sentiment, according to Partners Capital International. Developers have led the Shanghai gauge's 10 percent rebound from the January low.
Vágólapra másolva!
Van egy kérdés, amely már egy ideje nem hagyja nyugodni az elemzőket. Ha a világgazdaság növekedése érezhetően lassul, akkor mégis miért raliznak ilyen erőteljesen a globális részvénypiacok? Egy elemzés talán most megtalálta a választ: mindössze néhány cég áll a nagy menetelés mögött.
Vágólapra másolva!

Első ránézésre minden arra utal, hogy a világgazdaság teljesítménye gyengül, a befektetők pedig elkezdtek fedezékbe vonulni. Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban egyaránt lassul a gazdasági növekedés, az állampapírok hozamai pedig csökkennek, vagyis a befektetők elkezdtek biztonságos menedékbe vonulni. Ráadásul az arany ára is emelkedőben van, ami szintén ezt a képet erősíti. Elvileg tehát mindenki arra készül, hogy nehéz idők jönnek. Akkor viszont miért produkálnak a részvénypiacok ilyen erőteljes felfutást?

A háttérben részben az áll, hogy mindössze néhány óriásvállalat okozza a nagy ralit.

Ezek olyan, hatalmas piaci értékkel bíró társaságok, melyek globális mérete lehetővé teszi például, hogy elhárítsák a kereskedelmi konfliktusokból adódó nehézségeket. Ráadásul a lassuló növekedésből adódó gyengülő kereslet ellen is fel vannak vértezve, vagyis a problémák ellenére is képesek növekvő bevételt és profitot összehozni – írja a MarketWatch.

Veszélyes lehet a nagy részvénypiaci rali? Forrás: Pixabay.com

Egy nemrég közzétett elemzésében Andrew Lapthorne, a Société Générale szakértője megvizsgálta, hogyan teljesítettek az elmúlt időszakban az MSCI World Index vállalatai. Egyértelműen kirajzolódott, hogy

míg a 100 milliárd dollár fölötti kapitalizációval rendelkező cégek lendületesen erősödtek, addig az 5 milliárd alatti vállalatok még mindig nem tudták ledolgozni a tavalyi veszteségeket.

A számokat tekintve kiderült, hogy mindössze 77 darab 100 milliárd fölötti cég van, azonban ezek teszik ki a globális piaci kapitalizáció 27 százalékát. Összevetésképpen, 1 milliárd alatti vállalatból több mint 11 000 darab van az indexben. Utóbbi csoportban pedig a medián eredmény 10 százalékos veszteség.

Az MSCI World Index idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindez azonban Lapthorne szerint rávilágít egy nagyon súlyos problémára. Nevezetesen, hogy a vállalatok globális állapota és a részvénypiacok teljesítménye egyáltalán nem fedi egymást, és ez a sokak számára félrevezető lehet.

Az elemző szerint ugyanis a cégek globális léptékben küszködnek a nehézségekkel, míg néhány óriás hatalmas ralikat idéz elő a piacokon

– így pedig sokan azt gondolhatják, hogy általában is minden rendben van.

Ami most különösen furcsa a fenti jelenségben, az a globális lépték. Az amerikai piacon ugyanis eddig is megfigyelhető volt, hogy a nagyok dominálják a részvénypiaci mozgásokat, azonban világszerte ez a trend eddig nem volt ilyen mértékű. Ha tehát a legnagyobbak elkezdenek bajba kerülni, akkor kiderülhet, mégsem állt olyan szilárd gazdasági alapokon az eddigi részvénypiaci rali.