Történelmi rekordot döntött az amerikai növekedés

New York City: American flag flies on George Washington Bridge on Martin Luther King Jr. Day
27. George Washington híd (USA) - Érték: 1 milliárd dollár
Vágólapra másolva!
Az USA immáron az egymást követő 121. hónapban mutatott GDP-növekedést, amivel megdöntötte az ország történelmének mindenkori rekordját. Innentől az amerikai gazdasági növekedés már ismeretlen terepre lépett.
Vágólapra másolva!

Hétfőn, vagyis július első napján, hivatalosan is rekordot döntött az amerikai gazdaság. A 2008-as válságot követő fellendülés ugyanis immáron 121 hónapja töretlenül tart, amivel a 2009 júniusában megindult GDP-növekedés most már a valaha volt leghosszabb időszaknak számít – írja a Business Insider.

A legutóbbi rekord 120 hónapos volt, és 1991 márciusától 2001 márciusáig tartott.

Azt akkor az internetbuborék kipukkadása zárta le.

Izgalmas azonban, hogy bár a mostani bővülési időszak hossza új rekordot állított be, a növekedés mértékét tekintve mégis az egyik leggyengébb periódus az amerikai történelemben. A GDP összesítve 25 százalékot bővült a felfutás kezdete óta, ami a korábbi nagy felívelésekhez képest igencsak vérszegény.

Soha nem látott növekedési szakaszba lépett az Egyesült Államok Forrás: 123rf.com

Mindeközben a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékon áll, ami 1969 óta nem látott alacsony szint. A válság utáni csúcs egyébként 10 százalékos volt, 2009 októberében. Napjainkban tehát igen szép teljesítményt mutat az amerikai munkaerőpiac, azonban történelmi léptékben a talpra állás sokkal lassabb volt, mint a második világháború utáni expanziós időszakokban.

A nagy kérdés most tehát az, meddig tarthat még ki a jelenlegi növekedési szakasz. Igencsak vegyesek a jelek és a vélemények azzal kapcsolatban, hogy mennyire fenyeget egy recessziós időszak.

Egyfelől az S&P 500 részvényindex mindenkori csúcsokat döntöget, míg másfelől a kereskedelmi konfliktusok pánik üzemmódba kapcsolták a kötvénypiacot

– a 10 éves amerikai állampapír hozama már lement 2 százalék alá. Ahogy pedig a befektetők egyre több hosszabb lejáratú kötvényt vesznek, úgy tolják le annak hozamát a rövid lejáratú papírokhoz képest. Az úgynevezett fordított hozamgörbe pedig hagyományosan azt jelenti, hogy közeleghet egy recesszió. A fordított hozamgörbe lényege, hogy a kötvénypiacon a közeljövőt kockázatosabbnak árazzák, mint a távolabbi kilátásokat.

Az amerikai jegybankon fog múlni a további növekedés? Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Ehhez jön még, hogy egyre többen figyelmeztetnek a világgazdaság általános gyengélkedésére is, ami várhatóan az Egyesült Államokat sem fogja érintetlenül hagyni. Mindazonáltal igen izgalmas lesz, hogy az amerikai jegybank mennyire akarja és tudja majd élénkíteni a gazdaságot a következő időszakban. A Fedtől ugyanis most már az elemzők és a piaci szereplők egyértelműen kamatcsökkentést, vagyis gazdaságélénkítést, várnak,

azonban sokak számára kérdéses, van-e még akkora eszköztára és mozgástere a központi banknak, amellyel érdemben fel tudja pörgetni a növekedést.

A következő fontos adat pénteken érkezik, amelyből nagyobb rálátást kaphatunk majd az amerikai gazdaság állapotára. Ekkor hozzák nyilvánosságra ugyanis a júniusi munkaerő-piaci számokat. Az elemzők előzetesen arra számítanak, hogy nagyjából 158 ezer új munkahely keletkezett a múlt hónapban, ami sokkal több lenne a májusi, igencsak kiábrándító, 75 ezres szinthez képest.