Egy év alatt jelentősen megugrott a netes számlázóprogramok használata

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Egy év alatt háromszorosára nőtt hazánkban az online számlázóprogramot használó kis- és középvállalkozások aránya, valamint a mobilon és tableten történő számlakiállítás is egyre népszerűbb. Az online számlázóprogramokat egyszerűségük és az általuk elérhető biztonság miatt választják a hazai vállalkozások, sokan még könyvelői költségeiket is jelentősen csökkentették ezzel. Ugyanakkor van még hová fejlődni, az eNET és a Számlázz.hu kutatásában megkérdezett vállalkozások 70 százaléka egyelőre papíralapon számláz.
Vágólapra másolva!

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) körében dinamikusan növekszik az online számlázóprogramok népszerűsége: míg tavaly a hazai kkv-k mindössze 8 százaléka használt online számlázót és 40 százalékuk telepített szoftvert, addig

idén az online megoldásokat választók aránya 21 százalékra ugrott.

Ezzel majdnem megháromszorozódott azon vállalkozások száma, amelyek online számlázóprogramot használnak, miközben a telepített szoftvereket használó vállalkozások aránya változatlan maradt – derült ki az eNET és a Számlázz.hu 2019 tavaszán készült reprezentatív kutatásából.

Noha még mindig a kézi számlatömb a legnépszerűbb megoldás a kkv szektorban, vannak előremutató tendenciák. A felmérés szerint a hazai kkv-k mindössze 9 százaléka szokott okostelefonon vagy tableten számlát kiállítani, és 78 százalékuk nem is tartja fontosnak, hogy erre lehetősége legyen. A felmérés alapján viszont a Számlázz.hu ügyfelei nyitottabbak a mobil eszközökre a számlázás tekintetében: 16 százalékuk használ számlázásra mobiltelefont vagy tabletet, és 35 százalékuknak fontos, hogy erre legyen lehetősége.

Vagyis azok a vállalkozások, akik online számláznak, feltehetőleg nagyobb arányban használnak mobil eszközöket erre a célra.

Egyre kedveltebb a netes számlázás, a vállalkozások egyötöde már online számlázóprogramot használ Forrás: Shutterstock

A kkv szektoron belül a társas vállalkozások körében a legnépszerűbbek a digitális megoldások,

66 százalékuk számlázóprogrammal számláz, míg a teljes kkv szektoron belül ez az arány csupán 44 százalék. A felmérés szerint a növekvő népszerűség oka a számlázóprogramok egyszerűségében és biztonságosságában keresendő.

A számlázóprogramok használatával sok vállalkozás a könyvelői díjat is csökkenteni tudja: a kutatás szerint a katás mikro-, kis- és középvállalkozások fele havi 5-10 ezer forintot, míg a Számlázz.hu katás ügyfeleinek 40 százaléka havi maximum 5 ezer forintot költ könyvelőre. A felmérés szerint a katás kkv-k 76 százaléka rendelkezik saját könyvelővel, a Számlázz.hu katás ügyfeleinek körében viszont ez az arány csupán 60 százalék.

A papíralapú számlázás még mindig a legelterjedtebb számlázási mód hazánkban, a Számlázz.hu ügyfeleinek 70 százaléka így állítja ki a számláit.

Annak érdekében, hogy ez az arány csökkenjen, és egyre többen térjenek át az elektronikus számlázásra, a Számlázz.hu intenzív piaci edukációt folytat, és az e-számlázás köré számos emelt szintű pénzügyi-technológiai szolgáltatást fejleszt.