Minden, amit tudni kell az otthonteremtési programról

eladó ingatlan ház lakás vevő ingatlanos közvetítő lakáshitel bér fizetés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A lakásvásárlást, lakásbővítést és lakáskorszerűsítést támogató rendelkezések sora lépett életbe július elsején. A legtöbbeket érintő és talán legnagyobb hatású változás a csok mellé igényelhető kamattámogatott hitellel kapcsolatos. Az OTP Bank csokorba szedte, milyen változások születtek, és mire érdemes készülniük azoknak, akik az elkövetkező időszakban szeretnének új otthont vásárolni.
Vágólapra másolva!

Korábban is igényelhető volt – a gyermekek számától függetlenül – kamattámogatott hitel használt vagy új lakás vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére vagy építésére. Új lakás vásárlása vagy építése esetén az igényelhető összeg maximum 15 millió forint, míg használt ingatlan vásárlásakor vagy bővítésekor, korszerűsítésekor legfeljebb 10 millió forint - foglalja össze az OTP Bank elemzése. A kamattámogatás pedig mindkét esetben legfeljebb 5 évre szólhat, de a hitel futamideje ennél hosszabb is lehet. A módozat elérhető 5 éves kamatperiódus mellett (azaz a kamat 5 évente változhat), ennek a kamata 5,73 százalék, valamint 1 éves kamatperiódus mellett is, ekkor a kamat 3,32 százalék.

Ezzel kapcsolatban nem történt módosítás, az otthonteremtési kamattámogatás július 1. után is változatlanul elérhető a lakásvásárlók számára.

Mi változott július 1-jétől?

A legtöbbeket érintő és talán legnagyobb hatású változás a csok mellé igényelhető kamattámogatott hitelre vonatkozik.

Július elsejétől már használt lakás vásárlására is felhasználható a kedvezményes, akár a teljes futamidőre rögzített, fix 3 százalékos kamatozású kölcsön.

Korábban ezt a kamattámogatást csak új lakóingatlan építésére vagy vásárlására lehetett igényelni. Tekintve, hogy az ingatlantranzakciók több mint 90 százaléka a használtlakás-piacon zajlik,

ez óriási segítséget jelenthet a családok számára.

Forrás: Northfoto

A csok mellé július 1-jétől két gyermek esetén 10 millió forint, három gyermek esetén 15 millió forint lesz a maximálisan igényelhető kamattámogatott hitel összege használt lakás vásárlására.

A vissza nem térítendő csoktámogatás összege ez esetben is változatlan: egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermek esetén 1,43 millió, három gyermeknél 2,2 millió, míg négy gyermek esetén 2,75 millió forint.

Fontos információ, hogy a kamattámogatott hitelt azok is igényelhetik, akiknek még nincs gyermekük, de nyilatkoznak a gyermekvállalásról. Ez esetben az első gyermeknek 4, a második gyermeknek pedig 8 éven belül kell megszületnie.

123RF

Az életbe lépett rendelkezéseknek köszönhetően egyre több család számára lesz elérhető a saját tulajdonú otthon, ami az egyik legfontosabb tényező a magyarok életében.

– emeli ki Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

– teszi hozzá a szakember.

További változás, hogy használt ingatlan vásárlásakor a keresőportálokon nem szükséges a 35 millió forintos felső értékhatárt beállítani, hiszen ez a megszorítás is megszűnt július 1-jétől.

Forrás: OTP Bank

Nem csak városban érdemes gondolkodni

Július 1-jétől életbe lépett

a falusi csok is, amely külterületen lévő tanya, birtokközpont esetében bárhol, belterületen belül pedig közel 2500 kistelepülésen lévő lakások esetén igényelhető.

Ez a vissza nem térítendő támogatás lakásbővítésre és/vagy korszerűsítésre fordítható, akár a használt lakás vásárlására igényelt kölcsönnel együtt is. Vásárlással egybekötve a falusi csok összege maximum 10 millió forint lehet.

Forrás: Northfoto

Fontos kitétel, hogy vásárlásra kizárólag a támogatás fele fordítható, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell felhasználni.

Használt lakás korszerűsítésére vagy bővítésére pedig három vagy több gyermek esetén maximum 5 millió forint igényelhető. Kamattámogatott hitel is igényelhető a falusi csok mellé, amelynek összege három vagy több gyermek esetén akár 15 millió forint is lehet.