Egyedülálló szoftvert fejlesztett a Századvég Gazdaságkutató

Vágólapra másolva!
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. az IP Systems Zrt., illetve a Tigra Kft. közreműködésével olyan villamosenergia-piaci előrejelző keretrendszert fejlesztett, mellyel évekre előre akár negyedórás bontású termelési és fogyasztási előrejelzést lehet készíteni.
Vágólapra másolva!

Az energetikai stratégia egyik legfontosabb kérdése, hogy mennyi energiára lesz szükségünk 5-10-15 év múlva. Ehhez készült előrejelző keretrendszer, melynek segítségével

negyedórás felbontásban elemezhetjük egy adott időszak energiafogyasztását akár iparáganként a távoli jövőre vonatkozóan.

A távlati negyedórás keresleti modellhez egy órás felbontású kínálati modell kapcsolható, amely az egyes erőművek termelésére, a spotpiaci árra és a tartalékpiacokra tesz előrejelzést, ami kiválóan használható erőművi kapacitás tervezéséhez is.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által fejlesztett online használható keretrendszer segítségével az energiakutatók új modelleket is definiálhatnak, a modellek futtatási eredményeit

tetszőlegesen választott iparágakra és jövőbeli időszakokra különböző iparági és erőművi paraméterek felhasználásával elmenthetik, összehasonlíthatják.

„Az IP Systems számára nagy megtiszteltetés energiaipari tudásunkat és szoftverfejlesztési tapasztalatainkat egy ilyen egyedi, hosszú távú előrejelző modell informatikai fejlesztésében kamatoztatni a Századvég Gazdaságkutató Zrt. számára" – nyilatkozta Füzi Ákos, az IP Systems Zrt. vezérigazgatója. „Az együttműködés során különösen törekedtünk arra, hogy a Századvég Gazdaságkutató és ügyfelei igazán

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője kiemelte, hogy „a Századvég munkatársai által fejlesztett matematikai modellek a keresleti modulban FUZZY logika segítségével, a kínálati modulban COURNOT keretrendszerben igen gyors és kellően pontos előrejelzéseket képesek adni. Fontos volt számunkra, hogy a kutatóink az előrejelző keretrendszer leállítása nélkül implementálhassanak új matematikai modelleket, vagy finomíthassák a meglevőket.
Az IP Systems által fejlesztett keretrendszer segítségével

A KFI_16-1-2017-0110 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Vállalati KFI_16 pályázati program finanszírozásával valósult meg.