Ebben az országban mindenki szabadulna az aranytól

arany tömb
Bars of gold reflected in countertop
Vágólapra másolva!
Hatalmas üzletté futott fel az arany adásvétele Szudánban, ám nem úgy, ahogy a világ más részein megszokott. A politikai és gazdasági krízisbe jutott államban az emberek megpróbálnak megszabadulni aranytárgyaiktól azért, hogy készpénzre tegyenek szert, számol be helyszíni riportjában az Africanews.
Vágólapra másolva!

Tízezrek követelték ismét egy civil kormány létrehozását nemrég a főváros, Kartúm és más szudáni városok utcáin, a tüntetések során azonban a hatóságok hivatalos közlése szerint legalább hét embert megöltek, és országosan a kétszázat is megközelíti a sebesültek száma.

Kartúm, Szudán fővárosa Forrás: Shutterstock

A hadsereg mintegy három hónapja mozdította el a hatalomból az országot csaknem 30 éven át irányító Omar el-Besír volt elnököt. A szudáni pártok és civilek azóta követelik, hogy a hadsereg egy civil kormánynak adja át a hatalmat. A július eleji tiltakozó megmozdulások voltak a legnagyobb létszámúak azóta, hogy a biztonsági erők három hete Kartúm központjában fegyveres erőszakkal számolták fel a tiltakozók táborát, több mint hatvan ember halálát okozva.

Ebben az egyelőre megoldás nélküli helyzetben furcsa jelenséggel találkozni Szudánban: az emberek tömött sorokban állnak az ékszerfelvásárlóknál, ötvösmestereknél azért, hogy aranytárgyaikat készpénzre váltsák. Minderre azért van szükségük, mert a gazdasági lassulás megállításának – ideértve a magas inflációt – nem látni a jeleit, a lakosság viszont kezd kifogyni tartalékaiból.

Sok szudáni eddig megtakarításait aranyban, ékszerekben és más aranytárgyakban tartotta, a hónapok óta tartó bizonytalanság viszont arra ösztönzi őket, hogy

a nemesfémet készpénzre váltsák, mert annak nagyobb hasznát látják a mindennapok egyre nehezebb helyzetében.

„Az emberek jönnek, és többet akarnak eladni, mint amennyit megvenni bírunk, és mindez amiatt, amilyen helyzetbe kerültünk. Nincs több pénzük, ezért adják el aranyukat” – mondja egy ékszerbolt tulajdonosa.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/GP Kidd/Gp Kidd

Kartúmban több tucat ékszerbolt működik, ám a nagy forgalom nem jelenti az, hogy az eladók profitot tudnak realizálni az ügyleten.

Az aranyár ugyanis Szudánban csökken, kevesebb szudáni fontot adnak az aranyvásárlók ugyanannyi aranyért, mint korábban.

Egyelőre nem látni a megoldást sem a szudáni politikai, sem a gazdasági válságra, mely utóbbi előidézte azt, amire csak nagyon ritkán van tömeges példa: az emberek inkább pénzre váltják aranyukat, mintsem fordítva, hogy így segítsék saját túlélésüket.