Fontos döntés született a fekete aranyról

olajfúrótorony Norvégia
(FILES) A picture taken 14 June 2001 shows the Statfjord A-platform in the North Sea. A large amount of oil has spilled near the Statfjord-A offshore oil platform in the North Sea, Norwegian authorities said 12 December 2007, indicating that it was the second largest spill in the country's history. "There was a very large spill while transhipping oil from the platform to a ship," Inger Anda, a spokeswoman for the Petroleum Safety Authority Norway, told AFP. AFP PHOTO - SCANPIX - HO - NORWAY OUT / AFP PHOTO / SCANPIX NORWAY / OYVING HAGEN
Vágólapra másolva!
2020 márciusáig meghosszabbította a termelés visszafogását az OPEC, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete bécsi ülésén. A hétfői 10 órás találkozó után abban egyeztek meg, hogy 9 hónappal meghosszabbítják a kitermelés csökkentését, és ezt az OPEC+, vagyis a szervezeten kívüli olajtermelő országok is elfogadták.
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik ez év január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogták vissza a kitermelést fél évre az olajpiac stabilitásának, és így az árak alátámasztásának érdekében.

Az, hogy a szervezet most a termeléscsökkentés fenntartása mellett fog dönteni, előre borítékolható volt, hiszen erről szombaton már meg is állapodott a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia, és kettejüket támogatta Irak és Irán is.

A termelés-visszafogás meghosszabbítása külföldi hírelemzők véleménye szerint azt jelenti, hogy a szaúdiaknak sikerült elérniük, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen majd döntést hozni az olajtermelés szintjével kapcsolatban, és ezzel javították a saját tárgyalási pozícióikat.

Forrás: AFP/Oyving Hagen

Az oroszok is jól jártak a 9 hónapos hosszabbítással, amely jövő tavasszal fog lejárni, és akkor könnyebben tudják majd emelni a kitermelést, ha nem lesz további hosszabbítás - emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. piaci összefoglalója.

Az OPEC miniszterek megállapodtak abban is, hogy a kartell vezetőjének újraválasztják Mohammad Barkindót, akinek augusztusban jár le a 3 éves mandátuma.

Irán eközben az OPEC halálára figyelmeztetett. A perzsa állam olajügyi minisztere szerint megszűnhet a szervezet létjogosultsága, amennyiben Szaúd-Arábia és Oroszország mostani akciójához hasonlóak jönnek a jövőben is. Irán mindazonáltal nem hagyja el az OPEC-et, de véleményük szerint a döntéseknek továbbra is Bécsben kellene megszületniük, azok kommunikálása pedig az OPEC feladata.

A WTI árfolyama hétfőn jelentős emelkedésnek indult, ma már azonban enyhe mínuszban van az árjegyzés.