Horrorpoloskákkal harcolnának a milliárdos kárt okozó sereghernyó ellen

sereghernyó, armyworm
(120815) -- TIANJIN, Aug. 15, 2012 (Xinhua) -- Photo taken on Aug. 8, 2012 shows a corn leaf nibbled by an armyworm in a field in Tianjin, north China. Armyworm plague broke out in major grain producing regions in northern and northeastern China in August and has affected nearly 50 million mu (about 3.33 million hectares) of crops. Pest control efforts have been stepped up in affected areas. (Xinhua/Ren Lihua) (zc)
Vágólapra másolva!
Alig négy év alatt döbbenetes távolságokra jutott el és hatalmas területeken szaporodott el a félelmetes mezőgazdasági kártevő, a sereghernyó. A Quartz összeállítást készített arról, miért jelent komoly gazdasági fenyegetést ez az afrikai térségekből származó állatfaj, többek között az épp a sertéspestis csapásait nyögő ázsiai országoknak. 
Vágólapra másolva!

A sereghernyó nem egyszerűen kártevő: a Spodoptera frugiperda egyedeit valóságos "falógépeknek" tartják, és Argentínától Floridáig rettegnek tőlük a gazdálkodók. Lárváik nagyon rövid idő alatt képesek beteríteni hatalmas területeket, és egyáltalán nem válogatósak: majdnem mindent megesznek, ami az útjukba kerül.

Sereghernyó Kínában Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Ren Lihua

Falánk, szapora, gyors és sokba kerül

Az állatfaj azért is ad okot az aggodalomra, mert 2016-os afrikai felbukkanása már akkor dollármilliárdokban mérhető károkat okozott a haszonnövényekben. Az azóta eltelt alig néhány évben pedig India, Nepál, Tajvan, a Fülöp-szigetek és Kína számos művelési területén járványszerűen jelent meg, esetenként több száz hektárt fertőzve meg.

A rövid periódus alatti gyors és ijesztő elszaporodást az alábbi térképen jól nyomon lehet követni. 2016-tól mostanáig ekkora területeket "lakott be" a sereghernyó. Nemcsak az Egyenlítőt lépte át Afrikában (elsőként Nigériában felbukkanva), hanem a Távol-Keleten is berendezkedett.

Ghánában 2017-ben már vészhelyzetet hirdettek a megjelenése miatt.

2018 szeptemberében igazolták jelenlétét az indiai Gudzsarát államban, majd idén januárban Kína határában, Mianmarban is észlelték, ahol soha korábban nem fordult elő. Nem sokkal később Tajvanon és a Fülöp-szigeteteken is felbukkant:

A sereghernyó terjedése Afrikából Ázsiába Forrás: Quartz

Arról, hogy az Ázsiában élő gazdálkodóknak micsoda félelmetes ellenséggel kell most szembenézniük, a sereghernyó okozta eddigi pusztítás mértékei és a védekezésre fordított költségek mutatják:

  • Az USA-ban már évtizedek óta jelen van, s például 1977-ben a kémiai védekezés ellene 300 ezer dollárba került - ez ma 1,2 millió dollárnak felel meg.
  • A sereghernyó lepkeként egyetlen éjszaka alatt komoly távolságot képes repülni, miközben rendkívül szapora.
  • Egy 2018-ban kiadott tanulmány szerint a faj az afrikai Száhel-övezetben való megjelenése után szűk két év alatt a kukoricatermés 20-50 százalékát pusztította el (becsült érték).
  • Zimbabwéban egyes művelési területeken a termés 70 százaléka is odaveszett, míg a kalkulációk szerint a kontinens egészére nézve a faj két év alatt 2-6 milliárd dollárnyi (580 milliárd - 1700 milliárd forint) kárt okozott.
  • Csak erre az egy faj elleni védekezésre évi 600 millió dollárt kell költenie Brazíliának.
  • Az USA-ban termesztett gabonafélék 82 százaléka genetikailag módosított azért, hogy jobban ellenálljanak a kártevőknek, különösen a sereghernyóknak.
Támadás alatt egy kenyai farm Forrás: AFP/Simon Maina

A sereghernyók pedig nem válogatósak, és különösen lárva állapotukban rettenetesen falánkok. Ekkor a kukoricát kedvelik a leginkább, ám az étrend később kiszélesedik.

Gabonaféléken éppúgy jól érzik magukat, mint a rizsen vagy a cirokon, de megélnek akár a fűféléken is.

Amióta pedig nagy számban megjelentek Kínában, sokan attól félnek, az általuk okozott kár még inkább felfele tolhatja a sertéspestis miatt elszabadult sertéshúsárak okán, az amúgy is magas élelmiszer-inflációt. Ugyan a haszonnövények és zöldségek árai még nem változtak, de a hernyók már megjelentek az északi, legfontosabb termőterületek szélén, és ezért sokan attól tartanak, a sertésválság után újabb élelmiszerellátási krízis törhet ki az országban.

Biológiai ragadozókat vetnének be ellenük

Adódik persze a kérdés, hogyan védekezhetnek a gazdálkodók a veszélyes kártevő ellen? Erre valószínűleg a "biológiai hadviselés" tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. Kínában például már mintegy 1700 éve használnak bizonyos hangyafajokat más kártékony fajok ellen, illetve később katicabogarakat is bevetettek a termést károsító férgek és hasonlók ellen. Észak-Amerikában a már említett génmódosítás jelentette a megoldást, valamint az, hogy a sereghernyóknak a hideg az egyik legfontosabb ellenségük: populációjuk nagyja kipusztul az USA számos értékes termőterületén a téli időjárásban, így ez segít visszafogni károkozásukat.

Szinte mindenevők Forrás: AFP/Gulshan Khan

S van még egy eszköz, amelyet az amerikai farmerek sikerrel alkalmaztak a sereghernyók ellen. Ezek pedig a parazita darazsak, amelyek tojásaikat más rovarok testébe rakják. Az a gazdatest erőforrásait használja el a növekedéséhez, míg végül kitör abból, ami a hordozó rovar halálát okozza.

Most, hogy sereghernyók milliói Kína éléskamrájának kapujában topognak, az ottani mezőgazdasági kutatóintézetek azt javasolják, hasonló módon vegyék elejét a készülő pusztításnak.

A biológiai fegyver ott a poloska, amelynek egyes fajtái képesek lemerevíteni sereghernyó áldozataikat ("paralizálni"), majd annak testéből táplálékul kiszívják a nedvességet.

A tesztek alapján, egyetlen poloska naponta negyven sereghernyóval képes e módon végezni. A Bloomberg azt írta, egy kutatóintézet a biztató eredményeken felbuzdulva 10 millió poloska gyors kitenyésztését kezdheti meg, akár már hamarosan.

A sereghernyó 2017-ben már a Földközi-tenger környékén is felbukkant. Magyarországi megjelenéséről egyelőre nem érkezett jelentés.