Brutális jelentési szezonra figyelmeztetnek a vállalatok

zászló amerikai zászló
usa, etat de New York, New York City, Manhattan, financial district, wall street, bourse, nyse, drapeau american, Photo Gilles Targat
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai részvényindexek hétfőn rekord csúcsokra emelkedtek, a következő hetekben komoly veszély leselkedik a befektetőkre. Hamarosan indul ugyanis a vállalati gyorsejelentési időszak, és egyes szereplők már most brutális számokra figyelmeztetnek.
Vágólapra másolva!

Az elemzők már jó előre kiadták a figyelmeztetéseiket az idei második negyedéves vállalati gyorsjelentési szezonra. Számos szakértő jelezte, hogy csúnya adatokra kell számítani, azonban most már a vállalatok is beálltak a sorba és megkongatták a vészharangokat – írja a CNBC. Olyan pesszimista hangulat söpör tehát végig az USA-ban, amelyre évek óta nem volt példa.

Az amerikai jelentési szezon július közepén veszi kezdetét, de

az eddig prognózist kiadó 113 cég 77 százaléka figyelmeztetett arra, hogy az egy részvényre eső profitjuk elmaradhat az elemzői várakozástól.

A 87 pesszimista vállalat arányaiban pedig messze meghaladja a szokásos 70 százalékos szintet, és ezzel 2006 óta a második legrosszabb második negyedéves várakozást produkálták – a FactSet 2006-ban kezdte el összegyűjteni az erre vonatkozó adatokat. A legrosszabb második negyedév egyébként 2016 volt, akkor 92 társaság adott ki negatív profit prognózist.

A részvénypiacokra is csapást mérhet a közelgő gyorsjelentési szezon Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

Mindez pedig egy olyan időszakban történik, amikor a bluechip részvényeket tömörítő Dow Jones index például 1938 óta nem látott erős teljesítményt produkált.

Mindazonáltal úgy tűnik, az optimizmus könnyedén megtörhet a következő hetekben.

Az S&P 500 index cégei például várhatóan 2,6 százalékkal gyengébb profitról számolnak be az egy évvel korábbihoz képest – a mutató 1955 óta nem látott júniusi erőt mutatott az elmúlt hónapban.

A negatív kilátások hátterében elsősorban az USA és Kína között fennálló kereskedelmi konfliktus hatásai, valamint a lassuló világgazdasági növekedés áll. Az egyes iparágak tekintetében az információs technológia és az egészségügy cégei adták ki a legrosszabb előzetes várakozásokat – ez nem meglepő, tekintve hogy ezek a szektorok érintettek leginkább a vámháborúban.

Az S&P 500 részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A kereskedelmi összecsapás különösen rosszul érinti a multinacionális cégeket. A FactSet becslései szerint

a bevételeiknek legalább felét külföldről realizáló amerikai társaságok több mint 9 százalékos, éves alapú, profitgyengülésre számíthatnak.

A nagy kérdés tehát az, mindez milyen mértékben érinti majd a részvénypiacokat. A CNBC által megkérdezett szakértők arra számítanak, hogy a következő időszakban érdemes lehet bezsebelni az eddig megkeresett profitot, és egy időre biztonságos menedékbe húzódni – ez jelentheti például arany vagy az állampapírok preferálását a kockázatosabb részvények helyett. A részvénypiac ugyanis az elmúlt időszakban elég szépen ralizott, azonban a mostani árazások elég magasak ahhoz, hogy egy kisebb hangulatromlás is negatív korrekciót váltson ki. A következő hetekben pedig erre minden esély megvan, ha beindul a gyorsjelentési szezon.