Egyelőre befellegzett a svájci részvénykereskedelemnek Európában

tőzsdekrízis, tőzsdeválság, pénzügyi krízis, pénzpiac,
Vágólapra másolva!
Az EU és Svájc új korlátozásokat vezetett be, amelyek egymás pénzügyi vállalkozásait érintik.
Vágólapra másolva!

Melyek ezek az új korlátozások?

Az uniós befektetési vállalkozásoknak már nem lehet kereskedniük a svájci tőzsdén.

Az "egyenértékűség" néven ismert megegyezés ezt lehetővé tette számukra korábban, de június végén ez a lehetőség megszűnt, az Európai Bizottság legalábbis úgy döntött, hogy nem újítja meg.

Az EU lépéseire válaszul Svájc megtiltotta a svájci részvények kereskedelmét az uniós piacokon.

Svájc és az Európai Unió megállapodás híján hétfő óta nem engedélyezi egymás cégeinek, hogy részvényeikkel a másik fél tőzsdéjén kereskedjenek Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Miért lépte ezt meg az EU?

Svájc gazdasági kapcsolatait az EU-val körülbelül 120 különálló kétoldalú megállapodás szabályozza. Ezek elérhetővé teszik a svájci vállalkozások számára az EU egységes piacának nagy részét.

Az EU azonban egy új keretmegállapodással kívánja megújítani és egyszerűsíteni ezeket a megállapodásokat. Az új megállapodás tervezete megszületett, de a svájci fél először nyilvános konzultációt tartott és ez alapján kértek néhány változtatást.

Az EU csalódott a késedelem miatt, amely lehetővé tette, hogy a svájci tőzsdei egyenértékűségi megállapodás lejárjon.

Mit mond Svájc?

A svájci kormány aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a megállapodás azt eredményezheti, hogy az uniós polgárok több jóléti juttatást kapnak.

Attól tartanak, hogy az korlátozhatja a vállalkozások számára biztosított állami támogatásokat, továbbá megnehezítheti a magas svájci bérek védelmét az alacsony bérekből eredő verseny miatt.

Van azonban egy teljesen más oka is a svájciak ellenállásának. A jobboldali svájci Néppárt, amely a legutóbbi négy választáson a legtöbb szavazatot kapta, ellenséges az Európai Unióval és a munkavállalók szabad mozgásával szemben, amely Svájcot a sokkal nagyobb szomszédjához köti.

Márpedig Svájcban idén választások lesznek.

Mit is jelent pontosan ez az egyenértékűség?

A pénzügyi szabályozás egyes területein az Európai Bizottság dönthet úgy, hogy az unión kívüli országok a közösséggel egyenértékű szabályozás alá essenek.

A részvénypiacok tekintetében ezek a követelmények magukban foglalják a befektetők magas szintű védelmét és a bennfentes kereskedelem megakadályozását.

Az egyenértékűségi határozat jelentősége az, hogy az uniós befektetési vállalkozások ezután kereskedhetnek az érintett ország részvényeivel.

Hasonló döntéseket hoztak 2017 végén az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Hongkongban is, Svájccal együtt. Az Európai Unió és Svájc közötti megállapodás egy évre szólt. Ezt követően hat hónappal meghosszabbították, de már az is lejárt.

Lehet ez bármilyen hatással a Brexitre?

Igen. A pénzügyi szféra a brit gazdaság egyik nagyon fontos ágazata, és az ügyfelek számára a szolgáltatások Európai Unión belüli elérhetősége fontos érték. Miképp hasznos az is, hogy az uniós befektetési vállalkozások kereskedhetnek a londoni tőzsdén.

Sok cég azt reméli, hogy az egyenértékűség elve alapján továbbra is elérhető marad számukra az Európai Unió piaca, miután az Egyesült Királyság már lesz nem tagja a közösségnek.

Ez ráadásul egy sokkal nagyobb volumenű kérdés, mint az EU és Svájc közti, tőzsdei piacokra vonatkozó megállapodás.

Az Európai Bizottság más területeken egyenértékűségi döntéseket hozott a biztosításról, a hitelminősítésről és a könyvvizsgálatról.

A svájci példa azt mutatja, hogy az EU és különösen az Európai Bizottság készen áll az egyenértékűség alkalmazására a tárgyalások során. Ugyanígy várhatóan Nagy-Britannia is a tárgyalóasztal másik oldalán lesz hamarosan, és több fontos vállalkozásnak kárt okozhat egy egyenértékűséggel kapcsolatos kedvezőtlen döntés.

Forrás: BBC.com