Feltámad a tűzvészben elpusztult Kodály köröndi palota

Kigyulladt egy ház az Andrássy úton, lángolt egy palota teteje a Kodály Köröndnél, tűz
Vágólapra másolva!
Rohammunkában épül az öt éve leégett pesti szellemkastély. A tűzvész által lerombolt Andrássy úti, egykori bérház felső szintjein luxuslakásokat alakítanak ki, az átadás két év múlva várható.
Vágólapra másolva!

Kevés híján épp öt éve, 2014. július 15-én égett le a Kodály körönd délkeleti oldalán álló épület. A szénfoltos rom hosszú ideje állt elkerítve, emlékeztetve a tűzvészre, de nemrég lázas munka kezdődött a hivatalosan Andrássy út 83-85. cím alatt található tömbben – írja a Napi.hu.

Az épület harmadik emeletén és a tetőtérben már elkezdték kialakítani a két szintre megálmodott, összesen 44 luxuslakást.

A leégett épület érintett szintjeit a Körönd Koncepció Ingatlanfejlesztő Kft. nevű cég újítja fel – piaci becslések szerint 2,5 milliárd forintért – és dobja majd piacra. A vállalkozás 2017 októberében vásárolta meg a Budapest VI. kerületi önkormányzattól a társasházban levő tulajdonrészt 273 millió forintért. A terézvárosi kerületvezetés így nagyjából nullára jött ki az ingatlannal: a leégett épület veszélymentesítésére 2015-ben 261 millió forintot volt kénytelen költeni.

Így lángolt az Andrássy úton, a Kodály Köröndnél kigyulladt palota teteje Forrás: Falus Fruzsina

Ráadásul a tűzvészt követően a biztosító azóta sem fizetett kártérítést a háznak és lakóinak. Az ellene indított per még mindig az elsőfokú ítéletre vár. Az MKB biztosító az eljárásban azzal érvel, hogy mivel szerintük nem karbantartás, hanem felújítási munkálatok során fogott tüzet a tetőszerkezet, nem is kell fizetniük.

A beruházó cég arról tájékoztatta a napilapot, hogy a tetőtérben 25 darab kétszintes – duplex – lakást alakítanak ki, a harmadik emeleten pedig 19 lakás készül.

A lakóegységek mérete 100-130 négyzetméter közötti lesz, de ennél nagyobb méretűeket is kialakítanak az ingatlanban. Az átadásra 2021 tavaszát jelölte meg a Körönd Koncepció Kft.

A fejlesztést saját erő és hitel igénybevételével valósítják meg. A felújítás teljes körű, ennek során betartják a műemlékvédelmi előírásokat is.

Így bontották az épület tetőszerkezetét Fotó: Dudás Szabolcs – Origo

A terézvárosi önkormányzatnál kérdésünkre közölték, hogy a felújításra az örökségvédelmi előírásoknak megfelelően három év áll rendelkezésre. Ha ezt nem tudná tartani a Körönd Koncepció Kft., akkor napi 5000 forint késedelmi kötbért köteles fizetni. A ház közös képviseletét ellátó Venczel Edit a Napi.hu-nak elmondta, a házban az újonnan kialakítandó felső szinteken túl 60 lakás van, de ez utóbbiaknak csak harmadában élnek most – ami a ház korábbi és jelenlegi állapotát látva egyáltalán nem csoda. A tűzvészt követően ugyanis a közművek nem, vagy csak részben működtek, a tető helyett ideiglenes állványzatot húztak fel, de a csapadék ennek ellenére tovább rongálta a palotaépületet.