Ingyen tanulhatnak az egyetemen a diákok, ha teljesítik ezt a feltételt

2019.07.01. 19:02

Az Egyesült Államokban több helyen is ingyen tanulhatnak azok a diákok, akik úgy döntenek, hogy az államukon belül tanulnak tovább. West Virginia is teljes mértékben finanszírozza az ott élő fiatalok tanulmányait, akik az államhatáron belül választanak főiskolát. Azonban szabtak egy feltételt a jelentkezőknek.

Összesen 19 amerikai államban van lehetősége ingyen tanulnia az ott élő fiataloknak, West Virginia viszont csavart egyet a támogatáson.

Az állam állja a főiskolások tandíját, azonban minden félévben kötelező drogteszten kell részt venniük.  

Más helyeken már megszokhatták, hogy bizonyos feltételekhez, például tanulmányi átlaghoz kötik a támogatást, de drogtesztet még sehol sem vezettek be a főiskolás diákok számára. Erre javarészt az országon végigsöprő opioid válság miatt volt szükség, amely West Virginiát rendkívüli mértékben sújtotta.

illusztrációForrás: Getty Images/Justin Sullivan

West Virginia emellett szeretne több diplomást kitermelni, mivel csak minden ötödik felnőtt rendelkezik egyetemi vagy főiskolai végzettséggel, míg az Egyesült Államokban ez az arány háromból egy.

Ugyan egyre népszerűbbek az ingyenes oktatásra épülő programok, de ezeket továbbra is kevés diák tudja igénybe venni a szigorú feltételek miatt. Egyes becslések szerint a jelentkező diákok csupán 5 százalékának sikerül elnyernie a támogatást.