Szijjártó Péter: 14,8 milliárd forintos autóipari beruházás érkezik Komáromba

2019.07.01. 13:32

A dél-koreai Inzi Controls 14,8 milliárd forintból akkumulátorgyártó üzemet épít Komáromban - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány 1,63 milliárd forinttal segíti a beruházást.

A támogatást azzal indokolta, hogy az elektromos autók akkumulátorainak előállítása 122 új munkahelyet teremt Komáromban. Az Ázsiában és Amerikában is jelen lévő Inzi Controls az első európai gyárát nyitja meg Magyarországon - tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter üdvözölte, hogy újabb dél-koreai nagyvállalat erősíti a magyar autóipar helyzetét az ágazat új korszakában. A távol-keleti beruházóknak köszönhetően  Magyarország az elektromos autók akkumulátorainak 17. legnagyobb exportőre, beruházásaik pedig erősíthetik a gazdasági kapcsolatokat.

Ennek köszönhető az is, hogy Dél-Korea és Magyarország kereskedelmi forgalma tavaly 45 százalékkal bővült, csaknem félszáz vállalatuk 6 ezer belföldi munkahelyet működtet - hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2019. július 1-jén.Forrás: MTI/Mónus Márton

Szijjártó Péter szerint a vállalatok sikerét a fejlesztések és azok mielőbbi kiaknázása döntheti el, az országok közötti verseny pedig a beruházásokon múlik.

Magyarország erős versenyben nyert el egy újabb beruházást, és ezzel ismét közelebb került az évi 10 ezer milliárd forintos autóipari termeléshez - tette hozzá. Czunyiné Bertalan Judit, Komárom fideszes országgyűlési képviselője az európai piacra készülő befektetők kiszámítható partnerének nevezte a térséget. Szerinte a kormány döntései mellett jelentős részben az autóipar helyi fejlődésének is köszönhető, hogy a 2010 után 13 százalékot közelítő munkanélküliség 2 százalékra esett vissza a megyében.  Az Inzi Controls magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója a jelentős kormányzati támogatás és a jól képzett helyi munkaerő mellett a térség kedvező fekvésével indokolta, hogy az anyavállalat a komáromi beruházás mellett döntött.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Cso Jun Hjung, az Inzi Controls ügyvezető igazgatójaForrás: MTI/Mónus Márton

Cso Jun Hjung szerint Magyarország az európai logisztikában kedvező helyet foglal el, ezért nem zárta ki az újabb fejlesztések lehetőségét. Az Inzi Controls többek között az Audi, a Volkswagen, a Continental beszállítója, illetve a Bosch technológiai partnere. Az Inzi Controls Hungary Kft.-t tavaly ősszel jegyezték be, a termelés jövő év elején indulhat. Az Inzi Controls az első európai gyárát nyitja meg Magyarországon. Korábban a szintén dél-koreai SK Innovation is Komáromot választotta európai akkumulátorgyártási központjának,  a Samsung pedig a gödi üzemét alakítja át hasonló célra. Magyarországot választotta első európai beruházásához a japán GY Yuasa is, amely Miskolcon épít lítium-ion akkumulátorokat gyártó üzemet.