Egyre szebbek Ázsia befektetési kilátásai

fejlett város, nagyváros, éjszaka, fények, nagyvárosi élet
--FILE--People crowd the streets at Jiefangbei at night in Chongqing, China, 1 January 2016. The economic success of the metropolitan area of Chongqing in central China was in the balance following the jailing four years ago of its charismatic Communist Party chief Bo Xilai, a rising star in the political elite. But the city has continued to thrive, a feat that has some lessons for other local governments and reflects a pragmatic streak in China's leadership in allowing Bo's Chongqing model, and his economic adviser, Mayor Huang Qifan, to survive his fall. China is trying to transform its giant economy from one led by basic manufacturing to one more reliant on services and consumption, which the government expects to provide more stable growth in the future. A slowdown in growth and slumping stock markets in 2015 have raised concerns among investors about Beijing's ability to maintain stability while driving structural reforms. Chongqing appears to have achieved that balance. Unlike much of China, it didn't shirk the hard decisions, opting early to cut overcapacity in its steel industry and investing heavily to move up the value-chain from lower-end manufacturing to electronics, biomedical products and high-tech equipment.
Vágólapra másolva!
Kitartóan felülsúlyozza az ázsiai részvénypiacokat a Citi Private Bank. A pénzintézet szakértői szerint ugyanis a kereskedelmi háborútól erősen sújtott régiós piacok újra lendültet kaphatnak. Ez pedig megnyitja az utat a kedvező vásárlások előtt is.
Vágólapra másolva!

Számos ázsiai részvénypiac igen nagyokat bukott, ahogy a világ két legnagyobb gazdasága (az USA és Kína) egymásnak feszült. A legnagyobb vesztesek közé tartozott a kínai piac mellett Hongkong Tajvan, valamint Dél-Korea is. A Citi Private Bank ázsiai befektetési szakértője azonban úgy látja, eljutottunk arra a pontra, amikor ismét indokolt az optimizmus.

A CNBC-nek nyilatkozva Ken Peng hangsúlyozta, az USA és Kína közti technológiai feszültségekből például végső soron kifejezetten profitálhatnak a dél-koreai vagy a tajvani cégek.

Ha ugyanis a kínai vállalatok egyre nehezebben tudnak majd üzletelni az amerikai társaságokkal, akkor a dél-koreai és tajvani szereplők lecsaphatnak a lehetőségre, és növelhetik a globális részesedéseiket

– tette hozzá.

Ehhez jön még, hogy általában is kijelenthető, a globális gazdasági növekedés központja a jövőben Ázsia lesz, főként hogy a térség középosztálya egyre nagyobb és erősebb, felhajtva ezzel a belső keresletet. Ebből pedig olyan iparágak is jelentősen profitálhatnak, mint az egészségügy, az autó- vagy a biztosítási szektor – emelte ki Peng.

Újra vonzóak az ázsiai piacok Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Ráadásul az is támogatja az ázsiai gazdasági kilátásokat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elmúlt időszakban igencsak laza hangot ütött meg, és a piacok egyre inkább beárazták az amerikai kamatcsökkentést. Ha pedig ez megtörténik, akkor az ázsiai országok előtt is megnyílik az út a monetáris lazításhoz, vagyis egyre inkább tudják majd stabilizálni a gazdaságaikat – emelte ki a szakember.

A fentiek következtében Peng úgy látja, a nemzetközi befektetőknek ismét érdemes lecsapniuk az ázsiai piacokban rejlő lehetőségekre.

Főleg, hogy a feltörekvő piacok manapság egyébként is alul vannak súlyozva a portfóliókban, vagyis kedvező vételi lehetőségek álltak elő.

A következő hónapok egyik legizgalmasabb kérdése azonban az lehet, mit tud majd tenni a Fed abban az esetben, ha az amerikai-kínai konfliktus esetleg tovább eszkalálódik. Több elemző attól tart ugyanis, hogy sok befektető túlságosan bízik a Fed élénkítésének pozitív hatásaiban, miközben a központi banknak csak igen korlátozottak a lehetőségei arra, hogy ellensúlyozzon ilyen jellegű tőzsdei sokkhatásokat.