Már a brit jegybank is figyeli a Facebook-pénzt

WPArota finance culture Horizontal
Governor of the Bank of England, Mark Carney poses with the new Ł5 (6.5 euros, $7.2) banknote bearing the image of wartime leader Winston Churchill at its unveiling by the Bank of England at Blenheim Palace in Woodstock on June 2, 2016. The note, to be rolled out from September, is the first to be printed on polymer -- a thin, flexible plastic film that is seen as more durable and secure and is already used in Australia and Canada. / AFP PHOTO / POOL / Joe Giddens
Vágólapra másolva!
A Bank of England kormányzója, Mark Carney olyan új kezdeményezéseket jelentett be, amelyek segíthetnek modernizálni a jegybankot a digitális gazdaság korában. Ennek részeként a brit központi bank a Facebook saját fizetőeszközének lehetőségét is figyelemmel követi.
Vágólapra másolva!

A brit jegybank kormányzója bejelentette, melyek most a központi témák a Bank of England (BoE) számára. Ezek közé tartozik például a kisvállalkozások finanszírozása, de szóba kerültek a digitális gazdasággal összefüggő megoldások is, beleértve a felhőalapú technológiát vagy az egyre nagyobb adatmennyiség szabályozói feldolgozását – írja a CNBC.

Az egyik központi terület azonban a fizetési rendszer volt. A BoE megjegyezte, hogy

az online vásárlások száma folyamatosan emelkedik, miközben a készpénz használata a teljes fizetési tortának már csak egynegyedét teszi ki az egy évtizeddel ezelőtti kétharmadhoz képest.

Ez pedig a jegybank szerint erőteljes új igényeket támaszt a finanszírozási és tranzakciós lehetőségek felé.

A Facebook-pénz komoly strukturális átalakulást hozhat Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Beszédében Carney kiemelte, hogy Nagy-Britannia még nagyon le van maradva olyan országok mögött, mint például Svédország, ahol a felhasználók közvetlen, ingyenes és valósidejű tranzakciókat hajthatnak végre akár csak egy QR kód beolvasásával is. Felismerve az új terület fontosságát, a BoE bejelentette, hogy az első központi bank lesz, amely hozzáférést enged a mérlegéhez olyan cégeknek, amelyek új fizetési technológiákban utaznak.

A Facebook új, saját fizetési megoldása, a Libra kapcsán Carney úgy nyilatkozott, a jegybank nyitott szemmel, de nem nyitott kapukkal figyeli a folyamatot.

A kormányzó kiemelte, az új fizetési lehetőség ezzel együtt javíthatja a pénzügyi inkluzivitást, illetve csökkentheti a határokon átívelő fizetések költségeit.

Új pénzügyi világra készül a Bank of England Forrás: AFP/Carl Court

Ha a Libra eléri a célját, akkor rendszerszinten is fontossá válhat – mondta Carney. Figyelmeztetett azonban, hogy az technológiának meg kellene felelnie a legmagasabb és legszigorúbb standardoknak és fogyasztóvédelmi előírásoknak, illetve pénzmosás elleni szabályoknak. A G20 országok pénzügyminiszterei egyébként épp a múlt héten állapodtak meg abban, hogy a kriptovaluták szabályozása globális és koordinált intézkedéseket követel meg.

A fentiekkel párhuzamosan Carney jelezte, a Bank of England odafigyel a klímaváltozás által eredményezett pénzügyi kockázatokra is.

Amellett, hogy a jegybank támogatja az átmenetet egy szénmentes gazdasági modell irányába, 2021-től el fog kezdeni olyan stresszteszteket végrehajtani, amelyek kifejezetten a klímaváltozás negatív hatásait vizsgálják a pénzügyi rendszerre nézve.