Kísértetjárta lakásokra vadásznak a világ legdrágább ingatlanpiacán

Causeway Bay (Hongkong)
A jumble of skyscrapers in Causeway Bay, Hong Kong Island, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
Hongkong városállamában, a világ legdrágább ingatlanpiacán, nagyon kevés a szabadon álló lakóingatlan, ami van, az pedig az ott élők többsége számára megfizethetetlen. Ezért a lakáskeresők újabban hajlandók átlépni egy eddig megkerülhetetlennek gondolt tabut: vevők lennének az "elátkozott otthonokra" is, ezzel pedig egy korábban szilárd kulturális normának is hátat fordítanak.
Vágólapra másolva!

Hongkongban különösen erős tabunak számított eddig azoknak az ingatlanoknak az adásvétele, ahol emberek lelték halálukat valamilyen baleset következtében, illetve különösen akkor, ha gyilkosság áldozatai lettek vagy öngyilkosságot követtek el - írja a Bloomberg. Az ilyen, gyakran szellemjártának gondolt lakásokat az ingatlanügynökök jellemzően csak jelentős, 10-20 százalékos kedvezménnyel tudták értékesíteni, hasonló kialakítású lakásokhoz képest.

Már ha egyáltalán értékesítették.

Bár Hongkong városállama az egyik leginkább nyugatias helynek számít Ázsiában, a kulturális berögződések okán, elátkozott, kísértet lakta lakást vagy házat venni, elképzelhetetlen döntés a legtöbb helyi számára. Ezeknek az ingatlanoknak rossz a feng shui-uk, ami kizáró ok a legtöbb vásárló számára.

Egy fontos tabut lépnek át sokan a hongkongi ingatlanpiacon Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

"Ez egy általános tabu a piacon, ahol pedig a vevők nagy része helyi" - mondja Perry Fong, egy helyi ingatlanspecialista, az "elátkozott" lakások nem-megvásárlásával kapcsolatban. Szerinte elsősorban a külföldiek, illetve a nem hongkongiak voltak eddig ezeknek az ingatlanoknak a fő vevői, akik általában szintén nyomott áron juthattak azokhoz.

Ugyanakkor a szükség nagy úr. Az ottani ingatlanárak ugyanis olyan aránytalanul magasra nőttek, hogy

sok elkeseredett otthonkereső arra készül, ami korábban még ötlet sem lehetett részükről: egy elátkozott otthon megvásárlására.

E változásnak pedig mérhető jelei vannak. Egy helyi ingatlancsoporot nemrég felmérést tett közzé a kérdéssel kapcsolatban, melynek eredménye szerint, a válaszadók több mint fele hajlandó lenne megvásárolni egy olyan lakást, ahol gyilkosság, öngyilkosság vagy szokatlan haláleset történt.

Ezek között 65 százalék volt azok aránya, akiket az ár motivál döntésükben.

A felmérést készítő REA-csoport hongkongi illetékese szerint a korábban messzire elkerült otthonok iránti érdeklődést most az okozza, hogy rettenetesen "elszálltak" a lakásárak. A hongkongi ingatlanpiac minden korábbi rekordot megdöntő árszínvonalat produkált az amerikai-kínai kereskedelmi háború kitörése előtt. Ugyan ebben azóta történt némi korrekció, ám az árak újra emelkedésnek indultak akkor, amikor a két fél párbeszédet kezdeményezett egymással.