Bár nőttek az eladások, a Zara anyacége mégis üzleteket zár be

2019.06.21. 06:29

Az Inditex – amely a világ legnagyobb ruházati kiskereskedője – az elmúlt hat évben üzleteinek 15 százalékát zárta be, ez pedig egyaránt aggasztja a befektetőket és az elemzőket – írja a Reuters.

Bár az Inditexnek van a legnagyobb ruházati hálózata, 2012 óta 297 üzletét zárta be, vagyis 15 százalékkal csökkent a fizikai boltjainak a száma. A boltbezárások ellenére azonban a Zara növelte eladásait saját országában, Spanyolországban.

IllusztrációForrás: AFP/Josep Lago

Az Inditex spanyolországi nettó kiskereskedelmi területe növekedett az elmúlt pénzügyi évben – állítja egy névtelen forrás, ugyanakkor számokat nem közölt.

Az üzletbezárások ellenére nem csökkent az alkalmazottak száma, mivel mindenkit egy másik üzletbe helyeztek át.

A cég stratégiája továbbra is a fizikai üzleteken alapul, és ezek növelése kockázatos lépés lehet akkor, amikor a vásárlók egyre inkább az online világban vásárolnak. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában például már az Amazon a legnagyobb ruházati eladó.

IllusztrációForrás: NurPhoto/Alexander Pohl/NurPhoto/Alexander Pohl

A fogyasztók vásárlási szokásai átalakulnak, az üzletekben vásárlás már a másodlagos helyszín az online térrel szemben, de még mindig értékelik a rendkívül kiemelkedő üzleteket" – mondta Alistair Witte a Comgest európai részvényportfólió menedzsere.

Az Inditex tervének sikere vagy sikertelensége segíthet annak megállapításában, hogy az online értékesítés és a nagy üzlethálózat kombinációja a tömegáruk piacán működőképes stratégia-e.

Bilbaó központjában például tavaly egy háromszintes üzletet nyitott a Zara egy történelmi épületben – amelyet márványoszlopok, óriási csillárok és ólomüveg ablakok díszítenek – miközben három kisebb üzletét bezárta.

IllusztrációForrás: Getty Images for IMG/2016 Christian Vierig/Christian Vierig

Az Inditex világszerte mintegy 7.500 áruházzal rendelkezik, aminek egynegyedét teszi ki a Zara márka – a céghez tartozik a Bershka, Stradivarius és a Pull & Bear is. Az Inditex bolthálózata kétszer nagyobb, mint a Gap üzletei, és körülbelül 2.500-al több, mint a svéd H&M hálózata.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK