A Google is beszáll a lakhatási válság megoldásába

america architecture california google green mountain view pacific silicon valley the americas usa united states american android art bay area bicycle bike bright building coast colorful day famous headquarters hold iconic landmark marshmallow modern offi
77282614 - bikes at googleplex - google headquarters
Vágólapra másolva!
A következő évtizedben egymilliárd dollárt szán ingatlanfejlesztésre a Google San Franciscóban és környékén. A térségben ugyanis olyan csillagászati magasságba emelkedtek az ingatlan- és albérletárak, hogy ez már a vállalatoknak is nehézséget jelent. Főleg, hogy egyre nagyobb a nyomás a cégeken, hogy járuljanak hozzá a probléma megoldásához.
Vágólapra másolva!

A Google bejelentette, hogy a következő évtizedben 750 millió dollárt különít el telekfejlesztésre, illetve 250 millió dollárral ösztönözné építkezésre az ingatlanfejlesztőket San Francisco térségében. A cél az volna, hogy a következő 10 évben legalább 20 ezer lakóingatlan épüljön a régióban – írja a Reuters.

A társaság a 750 millió dollárból olyan telkeket lízingelne, melyeket alapvetően irodáknak és boltoknak szántak.

A tervek szerint összesen legalább 15 000 lakóingatlan kerülne eladható állapotba a következő időszakban.

A technológiai óriásnak 45 ezer alkalmazottja van a térségben, és az elmúlt időszakban számos kritika érte azzal kapcsolatban, hogy a cég növekedése és a magas fizetések nemcsak az albérletárakat hajtották föl irreálisan, de lakáshiányhoz is vezettek a helyi piacon. Éppen ezért több helyi aktivista szervezet is felszólította a Google-t és más technológiai cégeket, hogy vegyék ki a részüket a lakhatási helyzet javításából.

Tarthatatlanná vált az ingatlanpiaci helyzet San Francisco térségében Forrás: REUTERS/© Robert Galbraith / Reuters

Mostanra pedig már a Google is eljutott oda, hogy a vezetés jelezte, válságos állapot alakult ki a régióban. Ez részben egyébként válasz volt az aktivisták felől érkező nyomásra is, akik tüntetni készültek a Google anyacégének számító Alphabet szerdai részvényesi találkozója idején. Az egyik aktivista szervezet úgy reagált a Google bejelentésére, hogy „nagyszerű lépés a jó irányba".

Nem a Google azonban az egyetlen technológiai cég a Szilícium-völgyben, amelynek problémát okoz az ingatlanpiac.

Januárban a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg jelentette be, hogy partnerségben különböző szervezetekkel összesen 500 millió dollárt fordítanak arra, hogy a következő 10 évben több mint 8000 lakást építsenek vagy tartsanak fönn.

A Microsoft ezzel párhuzamosan Seattle-ben hajt végre hasonló projektet. A vállalat közlése szerint 500 millió dollárt fordítanak a hajléktalanok megsegítésére, illetve a megfizethető lakhatás támogatására a városban.