Júliustól már sofőr nélkül közlekedhetnek az önvezető autók Floridában

önvezető autó
A Lexus brand SUV - which was modified by the Google sister company Waymo to become a self-driving car - pictured right before the start of the developer conference Google I/O in Mountain View, California, US, 16 May 2017. Photo: Andrej Sokolow/dpa
Vágólapra másolva!
Júliustól Floridában már közlekedhetnek az utakon a teljesen önvezető autók és már a biztonsági vezetőre sem lesz szükség, tehát nem felügyeli ember a kocsi működését. Az állam ettől az intézkedéstől azt reméli, hogy az önvezető autókat fejlesztő cégek tömegével érkeznek majd Floridába.
Vágólapra másolva!

Jelenleg Arizona, Nevada és Kalifornia államok a legvonzóbbak az önvezető kocsikat fejlesztő cégek számára, ez viszont hamar változhat miután Ron Desantis kormányzó engedélyezte, hogy Floridában július elsejétől biztonsági sofőr nélkül is közlekedhessenek az önvezető járművek.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

Eddig mindig szükség volt emberi jelenlétre a volán mögött, aki közbe tudott avatkozni, ha valami meghibásodik vagy nem rendeltetésszerűen működik. Elsejétől viszont a gép teljesen önállóan irányít majd.

Az új szabályozásnak viszont van egy fontos pontja.

Csak az olyan autókra vonatkozik, amelyek képesek teljesen önvezető üzemmódban működni, azokra nem, amelyek csak bizonyos funkciókat képesek ellátni maguktól. A törvény által előírt 4-es és 5-ös szintű önvezető járművek pedig még gyakorlatilag csak tesztfázisban léteznek.