Váratlan fordulat: Észak-Korea alig bírja a kínai turisták rohamát

kínai turisták észak-koreában
In a photo taken on April 14, 2019 tourists from China pose for photos before the Three Charters monument in Pyongyang. - Ordinary Chinese pay travel companies around 2,500 yuan (360 US dollars) for a standard three-day trip to North Korea, arriving overland by train in Pyongyang to tour the capital's highlights, from the Arch of Triumph to Kim Il Sung Square. (Photo by Ed JONES / AFP) / TO GO WITH: NKorea-China-tourism-diplomacy, FOCUS by Sebastien BERGER
Vágólapra másolva!
Elözönlötték Észak-Koreát a kínai turisták, akik szervezett csoportokban érkeznek Phenjanba azért, hogy ízelítőt kapjanak a világtól elzárt ország mindennapjaiból. Az utóbbi hetekben vélhetően azért is nőtt meg a látogatók száma, mert a kínai vezető, Hszi Csin-ping, hamarosan kétnapos hivatalos látogatásra érkezik az észak-koreai fővárosba – írja az AsiaTimes.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai média a hivatalos észak-koreai hírügynökségre hivatkozva tette közzé, hogy június 20-án kétnapos munkalátogatást tesz az országban a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping. Egyes találgatások szerint a kínai vezető útvonalát úgy tervezte meg az észak-koreai fogadó fél, hogy útba ejthessék a főváros legfontosabb látnivalóit. Különösen azokat a köztéri műemlékeket, amelyek a Koreai-félszigeten lezajlott korábbi – és hivatalos békekötéssel még le nem zárult – háború kapcsán, a kínai-koreai együttműködésnek – az amerikai haderő elleni közös fellépésnek – állítanak emléket.

Ezeket – a beszámolók szerint – egyébként az utóbbi napokban megközelíteni is alig lehet, mert

a környéküket ellepik a kínai turisták, akiket szinte mágnesként vonz a sztálinista diktatúra.

Kínai turisták fotózkodnak egy phenjani emlékmű előtt idén áprilisban Forrás: AFP/Ed Jones

Ha megalapozott a feltételezés, miszerint a kínai turisták számának emelkedésében közrejátszik a kínai elnök látogatása, úgy ez azt is jelenti, hogy a kínai oldalon már hamarabb nyilvánosságra került annak ténye, mintsem hogy az észak-koreaiak leközölték volna azt. Kína első számú vezetőjének phenjani utazása azt is jelenti, hogy 14 év után először látogat újra kínai államfő Észak-Koreába, hogy találkozzon a Kim-dinasztia részéről az országot aktuálisan irányító vezetővel. Ez most Kim Dzsongun, aki tavaly év elején – a korábbiakhoz képest látványos – külpolitikai nyitása óta már többször találkozott Hisz Csin-pinggel. Kína egyébként eddig is az az ország volt, amely mind kereskedelmi, mind politikai szempontból a Kim-rezsim legfőbb támaszát jelentette.

Bárhogy is, a kínai állampolgárok érdeklődése olyan mértékű Észak-Korea iránt, hogy egyes hírek szerint Phenjanra nyugodtan ki lehetne tenni a „megtelt” táblát.

Idős kínai látogatók a phenjani Kim Ir Szen téren Forrás: AFP/Ed Jones

A megkérdezett kínai látogatók mindegyike rendkívül izgatott volt amiatt, mert meglátogathatta Észak-Koreát, és többségük biztos volt abban is, hogy utánuk még többen jönnek.

A kínaiak csoportos beutazásait szervező társaságoknál nagy a tolongás.

A cégek átlagosan 360 dollárnak (kb. 100 ezer forint) megfelelő jüant kérnek személyenként egy standard háromnapos csomagért.

Ennek egyik eleme a vonatos utazás Phenjanba, majd idegenvezetés a főváros látnivalóihoz. A második nap a csoportokat a Koreai-félszigetet kettéosztó demilitarizált zónához viszik nézelődni, majd a harmadik napon haza.

Sem Kína, sem Észak-Korea nem közölt hivatalos adatokat a kínai turisták számáról, de az ázsiai újságírók turisztikai forrásai szerint a látogatószám rekordokat döntött idén, annyira, hogy Phenjan már a beutazók számának korlátozásán gondolkodik.

Ingázó utasok újságot olvasnak egy phenjani vasútállomáson Forrás: AFP/Ed Jones

Egy, a nyugati turisták észak-koreai beutazását szervező ügynökség képviselője azt nyilatkozta,

becslésük szerint 2000 látogató érkezik Phenjanba naponta.

Szerinte ez egyszerűen túl sok, a főváros infrastruktúrája ugyanis nincs felkészítve ekkora áradatra. Sem vonatjegyből, sem repülőjegyből, sem pedig hotelszobából nincs elég.

A források szerint Phenjan napi 1000 főben limitálhatja a beutazók számát, de az nem világos, hogy ez a teljes szektorra vonatkozik, vagy csak a kínai turistákra, akik egyébként a látogatók zömét adják.