Teljes erővel nekimentek a döntéshozók a Facebook-pénznek

Mark Zuckerberg nem jelent meg a tárgyaláson
A handout photograph released by the UK Parliament on November 27, 2018 shows the International Grand Committee with representation from nine parliaments, a chair and the name plate for Facebook chief executive Mark Zuckerberg who was invited to give evidence, and declined the invitation, to the Digital, Culture, Media and Sport Committee investigation into disinformation and ‘fake news’ at the Houses of Parliament in London on November 27, 2018. - Facebook boss Richard Allan is expected to be among a number of officials giving evidence to an "international grand committee" on disinformation and fake news. Allan will be questioned by British lawmakers and parliamentarians from Argentina, Brazil, Canada, Ireland, Latvia and Singapore during the special session in Westminster. The "unprecedented" move comes as the Commons Digital, Culture, Media and Sport Committee (DCMSC) probes fake news and the data breach that led to the Cambridge Analytica scandal. (Photo by Gabriel SAINHAS / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Gabriel SAINHAS / UK Parliament"
Vágólapra másolva!
Ahogyan azt az Origo korábban megírta, a Facebook áll az élén annak a konzorciumnak, amely egy éven belül saját, Libra névre keresztelt digitális pénzt dobna piacra. Az ötletet már olyan nagyvállalatok támogatják, mint az Uber, a Vodafone, a Visa és a Spotify. Az utóbbi években viszont a Facebook több botrányba is keveredett, ezért az európai döntéshozók azonnal reagáltak és a kételyeiket fejezték ki a Librával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Libra célja az, hogy olyan könnyedén lehessen pénzt küldeni akár a világ másik pontjára, illetve fizetni azzal, mintha üzeneteket vagy képeket küldene egyik felhasználó a másiknak.

A legtöbb sajtóorgánum ugyan kriptovalutaként emlegeti a Librát, azonban a többiekkel ellentétben a stabilitását a klasszikus pénzügyi rendszer adja majd, tehát nagy valószínűséggel a referenciapontot valamilyen formában az amerikai dollár fogja jelenteni.

A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire a bejelentés után nem sokkal megszólalt a Facebook új projektjével kapcsolatban és kijelentette,

hogy a Libra nem lehet és nem is vállhat önálló valutává, és ezt minden lehetséges módszerrel meg kell akadályozni.

A német parlament egyik képviselője is osztotta a francia pénzügyminiszter álláspontját. Szerinte nagy a veszélye annak, hogy ha valóban megtörténik a Libra bevezetése, akkor a Facebook úgynevezett árnyékbankká alakul. Hozzátette: nem szabad engedni a vállalatoknak, hogy egy "virtuális nirvánában", szabályozások nélkül tevékenykedjenek.

illusztráció Forrás: AFP/UK Parliament/Gabriel Sainhas

Ráadásul a Librával kapcsolatban a bizalom is komoly gond, amely viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy egy kriptovaluta sikeres legyen a piacon. Megbízni a Librában gyakorlatilag egyet jelent a Facebookba vetett bizalommal, az most viszont jócskán hiányzik.

A döntéshozóknak sem tetszik a dolog, hiszen a világ egyik legerősebb vállalata tovább duzzadna és még nagyobb befolyásra tenne szert, ezúttal a pénzügyi életben. Amennyiben a projekt sikeres lesz, úgy még több hasonló, nem decentralizált kriptovaluta jelenhet meg a piacon.

A Libra és a többiek között van egy alapvető nevezetesen, hogy csak azok a cégek bányászhatják, amelyek tagjai a Libra Association-nek.

A Facebook azt tervezi, hogy az elkövetkező időszakban egyre több vállalatot von be, öt év múlva pedig szabadon bányászható lesz a kriptovalutájuk. Ez a váltás egy komoly belső feszültséget is jelenthet a jövőben, mivel minden bizonnyal jócskán fog akadni olyan cég, amely nem akar majd lemondani a kizárólagos "bányászati" jogáról.