Egyre fenyegetőbb a kínai ingatlanpiac

2019.06.18. 21:02

Kínában az újlakások árai öt hónapja nem látott ütemben emelkedtek májusban, ami igencsak megnehezíti a kormány helyzetét. Peking ugyanis egyre inkább rákényszerül, hogy új gazdaságélénkítő intézkedéseket vezessen be, azonban ezt úgy kellene megtennie, hogy ne okozzon veszélyes ingatlanbuborékot.

Az újlakások átlagárai májusban 0,7 százalékkal emelkedtek Kína 70 nagyvárosában a megelőző hónaphoz képest. Ez pedig december óta nem látott erőteljes drágulásnak számított, miután áprilisban 0,6 százalékkal nőttek az árak – írja a Reuters.

Noha a 0,7 százalékos drágulás önmagában még nem tűnne vészesen erősnek,

ha azt nézzük, hogy immáron 49 hónapja folyamatos az ingatlanpiaci áremelkedés, akkor aggasztóbb a helyzet. Éves alapon pedig 10,7 százalékos volt a drágulás, ami megfelelt az áprilisi ütemmel.

Kína 70 városából egyébként 67-ben drágultak a lakások májusban, ami megegyezett az áprilisi adattal.

Mesterséges drágulás?

Mindez pedig egyre komolyabb fejfájást okozhat Pekingnek. A központi kormány ugyanis már jó ideje sürgeti az önkormányzatokat, hogy tartsák vissza az elszálló ingatlanárakat, azonban a közelmúlt gazdaságélénkítő lépései inkább csak fokozták a drágulást. Ahogy ugyanis egyre könnyebb lett hitelekhez jutni, az ingatlanpiaci kereslet is megnőtt. A piaci szereplők pedig alapvetően úgy vannak vele, hogy a kormány képes lesz megmenteni a szektort, ha baj van, aminek következtében az ingatlanpiac meglepően ellenálló lett.

Indokolatlan a kínai ingatlanpiac drágulása?Forrás: Imaginechina/Weng Lei

Az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus azonban már elkezdte éreztetni a negatív hatásait a kínai belső fogyasztásra, ami egyre nagyobb nyomást jelent a gazdaságra. Az ingatlanpiacon például az áremelkedések mellett egyszerre látszik, hogy az új fejlesztések és beruházások lassulnak.

Következésképpen úgy tűnik, a kínai kormány és a helyi önkormányzatok élénkítő lépései mellett a keresletnövekedés és a szektor bizonytalanságai is fűtik az ingatlanpiac drágulását, ami vésgső soron komoly buborékveszélyt is jelenthet.

Városok és lakások

A nagy kínai ingatlanár-emelkedés egyébként 2017 második felében kezdett lassulni, amikor a helyi önkormányzatok erőteljesen elkezdték korlátozni a spekulatív befektetéseket. Ez a trend azonban igencsak egyenetlen volt az országban, és ennek tudható be az elmúlt időszak áremelkedése is.

Ráadásul egyes kisebb településeken csendben lazítottak is a korlátozásokon annak érdekében, hogy feltornásszák a keresletet és a fogyasztói hangulatot.

A nagyvárásokban volt a leggyengébb ütemű a drágulásForrás: Imaginechina/Wang gang

Ehhez jön még, hogy a jelzáloghitelek költségei is sok helyen csökkentek, ahogy a szabályozó hatóságok arra kezdték ösztönözni a bankokat, hogy pörgessék fel a hitelnyújtásokat.

Az első lakás vásárlására felvehető hitelek kamatai pedig tovább csökkentek májusban, és most már tavaly óta nem látott alacsony szinten vannak

A fenti folyamatot támasztja alá az is, hogy májusban leginkább a kisebb, úgynevezett tier-3 kategóriába eső városokban drágultak az ingatlanok – havi összevetésben 0,8 százalékkal. A főként tartományi fővárosokat tömörítő tier-2 csoportban 0,6 százalékos volt a drágulás, míg a legnagyobb városokat magában foglaló tier-1 kategóriában mindössze 0,3 százalékkal nőttek az árak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK