Milyen ingatlanokat nem lehet most eladni?

ingatlan, lakás, ház
Vágólapra másolva!
Miközben többnyire azzal foglalkozunk, hogy egy időszaknak melyek a legkeresettebb ingatlantípusai, ugyanígy akadnak vesztesek is a másik oldalon. Azaz olyan ingatlanok, melyek nehezen vagy egyáltalán nem kelnek el. De melyek tartoznak most ebbe a kategóriába?
Vágólapra másolva!

A legnehezebben eladható ingatlanok most a túlárazott, a nagyon drága, illetve nagyon nagy alapterületű ingatlanok. Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának vezetője a túlárazottság kapcsán megjegyezte, hogy

Ha a tulajdonos nem fogadja el a szakértő által javasolt árat, akkor hosszabb időnek kell eltelnie, mire olyan szintre mérséklik a hirdetési árat, amit már tolerál a piac."

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is arról beszélt, hogy „az ingatlanközvetítők kénytelenek sokszor túlárazottan elfogadni a megbízást, mert ha a reális piaci árat erőltetik, akkor bizalmatlan lesz velük szemben az ügyfél. A túlárazott ingatlan viszont jellemzően "beragad", ha nem enged később sem az árból az eladó."

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy

az elmúlt évek folyamatos áremelkedésének köszönhetően néhány év elteltével akkor is utolérte több esetben az ingatlanpiac a tulajdonos ár-elképzeléseit, ha nem csökkentettek az áron.

Mint fogalmazott: „beérett az ár, erre azonban csak komoly áremelkedés és nagy türelem mellett van esély".

Balla Frigyes, a cég IV. és XV. kerületi irodájának szakma vezetője ugyanakkor a túlárzatottságnak egy érdekes vonatkozását is megemlítette:

Illusztráció Forrás: Shutterstock

„A túlárazás tehát már eleve nem jelent túl jó esélyt az értékesítése. Hiszen meg kell találni azt az egy vevőt, aki pont azt az ingatlan keresi, ezért hajlandó a hirdetések mélyére ásni" – magyarázta Balla Frigyes. „Ha pedig nem bukkan fel ilyen érdeklődő, akkor a túlárazott ingatlan tulajdonosának meg kell várni, míg a piac utoléri az árat. De ehhez még emelkedő árak mellett is hónapokra vagy adott esetben évekre van szükség" – erősítette meg ő is.

Ami nem jelent problémát egy ingatlan eladásakor, hogy esetleg rossz annak minősége vagy adottságai, komolyabb hitel terheli, vagy akár végrehajtás előtt áll.

Ezeknél a megfelelően meghatározott ár általában lehetővé teszi az eladást, sőt akadnak vevők, akik kifejezetten ilyen ingatlanokat keresnek, úgyhogy ezeknél is megoldható az értékesítés.

Ugyanakkor Schneider Zoltán megemlített egy-két olyan adottságot, ami ha nem is teszi eladhatatlanná az ingatlant, de komolyan hátráltatja az eladást.

Illusztráció Forrás: Ingatlan.com

Balla Frigyes az eladást nehezítő tényezők közé sorolta az olyan adottságokat, mint a vasút vagy főút közelsége, egy magasfeszültségű vezeték a ház felett, szerkezeti hiba, rendezetlen szomszédság vagy előnytelen építési előírások, hiszen ezek lehetetlenné teszik az építkezést.

– jegyezte meg Rácz Gyula László. Ugyanakkor az előzetes szűrés és mérlegelés után a legtöbb megbízást általában el szokták fogadni az irodák.

Marosvölgyi Gabi szavaiból is az derült ki, hogy

nehezen jelentik ki egy-egy ingatlanról, hogy az eladhatatlan.

A gyakorlatban ugyanis többször találkozott már azzal, hogy eladhatatlannak tűnő ingatlant végül értékesítettek. Igaz, hogy ezek iránt hosszú ideig szinte senki nem érdeklődik, de aztán egyszer csak felbukkan egy vevő, aki valami oknál fogva pont azt az ingatlan szemelte ki magának.