Pár hetet késik a dinnyeszezon

dinnye dinnyeföld dinnyeszezon Foglalkozás görögdinnye gyümölcs kalap KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ munkás NÖVÉNY ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ paraszt szalmakalap SZEMÉLY traktor Medgyesegyháza, 2014. július 7.
Munkások görögdinnyét szednek egy dinnyeföldön Medgyesegyháza hat
Medgyesegyháza, 2014. július 7. Munkások görögdinnyét szednek egy dinnyeföldön Medgyesegyháza határában 2014. július 7-én. Az idei dinnyeszezon a kedvező időjárás miatt az átlagosnál két héttel korábban elindult. Az előzetes becslések szerint a hatezer hektár termőterületről összesen 220-230 ezer tonna dinnyét takaríthatnak be idén Magyarországon. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Július első napjaiban már kapható lesz a hazai dinnye, a szezon valamivel később kezdődik. A szakemberek annak ellenére jó esztendőre számítanak, hogy az időjárás feladta a leckét. Az ültetések időpontjának széthúzásával várhatóan a piaci gondok is elkerülhetők az idén – írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Június utolsó, illetve július első napjaitól jelenhet meg nagy mennyiségben a magyar dinnye, az időpont az átlagos szezonkezdethez képest

egy-két hetes csúszást jelent.

Ennek oka, hogy az ültetés után a szokásosnál hűvösebb volt – mondta a lapnak Ledó Ferenc.

A FruitVeB elnöke szerint ugyanakkor a mostani kánikula felgyorsíthatja az érést,

mivel a dinnye fejlődését alapvetően segíti a forró és száraz időjárás.

Munkások görögdinnyét szednek egy dinnyeföldön Medgyesegyháza határában Forrás: MTI/Rosta Tibor

Összességében eddig biztatók az idei dinnyeszezonra vonatkozó kilátások, ám több problémával is meg kell küzdeniük a termelőknek – részletezte a szakember. A csapadékos május miatt az ültetvények gyomosak, a gyomlálást pedig kézzel kell elvégezni, ami nagy kihívást, megterhelő munkát jelent.

Ugyanakkor ez elkerülhetetlen, különben a gyomok elnyomják a termést. Szintén fontos feladat a növényvédelmi munkák elvégzése, mivel a gombásodás a dinnyét is érinti.

Ledó Ferenc azt is mondta, arra ösztönzik régóta a termelőket, hogy az ültetés időszakát húzzák szét, ne egyszerre ültessék a növényt.

Ez a piaci viszonyok miatt előnyös:

július 15-ig jellemzően a spanyol és a görög dinnyék uralják a piacot.

Eddig az időpontig a hazai termés a belső piacot kell hogy ellássa.

Július közepétől a mediterrán országokban leterem a dinnye, ezért azt követően már a magyar termés jelenik meg az exportpiacokon is, így a belső kereslet kielégítése mellett már a kivitelt is szem előtt kell tartani. Ha a termőterületek jelentős részén idejekorán érik meg a dinnye, az már problémát jelenthet az értékesítésnél. Ledó Ferenc szerint nem várható az idén túlkínálati időszak.