Rengetegen érdeklődnek a babaváró hitel iránt

2019.06.15. 07:41

Interjút adott a Magyar Nemzetnek az Emmi államtitkára. Itt a babaváró hitelről közölt fontos részleteket. Emellett a lap felméréséből kiderül, hogy várhatóan roham várható a konstrukció miatt a nyáron.

A Magyar Nemzetnek adott interjút Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Itt azt mondta, hogy a hitel felvételére a kormány azokat a házaspárokat ösztönzi, akik mindenképpen szeretnének gyermeket vállalni.Novák Katalin azt mondta, hogy ahol már úton van az első baba, ott elérhető, hogy a teljes hitelt kifizesse az állam.
Ha az első gyerek születése után három éven belül jön a következő, akkor rögtön jogosulttá válik a pár az újabb felfüggesztésre, valamint a tőkerész harminc százalékának elengedésére. A harmadik gyermek után, ha ő is három éven belül érkezik, akkor teljesen jóváírjuk a hitelt.Novák Katalin arról is beszélt, hogy öt évig semmilyen anyagi következménye nincs annak, ha nem születik meg egy vállalt gyermek.
A konstrukcióba 2022-ig lehet belépni.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárForrás: MTI/Mónus Márton

Ha pedig akár csak egy gyermek is született, akkor már nem kell a kamattámogatást visszafizetni, ami önmagában is kedvező lehetőség – mondta Novák Katalin.
A feltételeket örökbefogadással is lehet teljesíteni.Fontos tudni, hogy a támogatás elnyerésének feltétele, hogy a szülők házasságban éljenek. Amennyiben a párnak még nincs gyermeke, nem számít, kinek hányadik házasságáról van szó. Abban az esetben viszont, ha a valamelyiküknek már született gyereke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság nem számít első házasságnak.
A nagycsaládosok autóvásárlásakor nem feltétel például a házasság, de a babavárónál megköveteljük azt – fogalmazott Novák Katalin.

Roham indulhat

Jelentős igénylési hullámra számítanak a bankok júliusban, a babaváró hitel indulásakor – írja a Magyar Nemzet.

A telefonos, az e-mailes és a bankfiókokban lehetséges személyes felkeresések megugrásáról számolt be a Magyar Nemzet kérdésére a Budapest Bank, az MKB és a Gránit Bank. Az UniCredit tájékoztatása szerint ügyfeleik és az érdeklődők által feltett kérdések rendszerint arra összpontosultak, hogy mikortól lesz igényelhető az új termék, a Raiffeisennél pillanatnyilag még rögzítik az érdeklődések témáit.

Fontos tudni, hogy a bankok előzetes hitelbírálatot nem végeznek július előtt, de kalkulátorral segítik az ügyfeleket.