Gázvezeték-építési szerződést kötöttünk Szerbiával

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Aleksandar Antic szerb bányászati és energetikai minisztert 2019. június 14-én.
Vágólapra másolva!
A magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Aleksandar Antic, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

A dokumentum aláírása után Szijjártó Péter kiemelte, hogy a gázellátásunk biztonsága nemzetbiztonsági és stratégiai kérdés. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett, hogy Oroszország és Ukrajna között még nem jött létre a tranzitszerződés a jövő évre.

- fogalmazott Szijjártó Péter. A miniszter legreálisabbnak a déli irányú potenciális vásárlási lehetőséget, a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalat nevezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Aleksandar Antic szerb bányászati és energetikai minisztert 2019. június 14-én. Forrás: MTI/Kovács Attila

Szeptemberben kiírják a szerb-magyar határ-összeköttetésre vonatkozó kapacitáslekötési eljárást.

Tízmilliárd köbméteres maximummal számolnak.

- mondta a miniszter.

Szeptember végére lezárják az eljárást, ezután megkötik a kereskedelmi szerződéseket, jövő nyáron pedig megkezdődik az építkezés, és 2021 végére létrejön a szerb magyar interkonnektor - tette hozzá Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy Horvátországban még mindig nem kezdődött meg az LNG-terminál építése, Romániában pedig a felfedezett Fekete-tengeri mezők kitermeléséről az amerikai-osztrák konzorcium még nem hozta meg a döntést.

Ha a déli útvonal Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül létrejön, akkor az Magyarországnak hosszú távon kiszámítható szállítási lehetőséget jelent

- emelte ki. Kitért arra is, hogy 2020-ra Magyarország gázellátása biztosított.
Szeptember végére már a magyar gáztározókban lesz a teljes mennyiség, ami jövőre érkezett volna Ukrajnán keresztül - hangsúlyozta. A másik 2 milliárd köbmétert szokás szerint Ausztrián keresztül fogják beszállítani jövőre - tette hozzá.

A szerb bányászati és energetikai miniszter elmondta, hogy

szerb oldalon három szakaszon folynak az építkezések, 120 kilométeren már le is fektették a csöveket.

A tervek szerint idén december közepére befejezik az építkezést, 2020-ra pedig kiépítik a kompresszorállomást, amely lehetővé teszi a teljes gázmennyiség szállítását Szerbia felől. Mindkét fél a saját területén viseli a költségeket.