Átmenetileg drágult a nyersolaj, de nem biztos, hogy megáll a csökkenés

2019.06.13. 13:40

Feltehetőleg torpedótámadás miatt megsérült két tanker az Ománi-öbölben, ennek következtében pedig 4 - 4,5 százalékot emelkedett az olaj ára. A két tanker súlyosan megsérült, kigyulladtak. A legénységet sikerült evakuálni, de az újabb támadás - egyelőre - véget vetett az olajár hosszan tartó csökkenésének.

Az elmúlt hetekben folyamatosan csökkenő trendet mutat az olajár, javarészt annak köszönhetően, hogy az Egyesült Államok folyamatosan növeli tartalékait. A Brent és a West Texas Intermediate is január óta nem látott mélységekbe került. Az előbbi elérte a hordónkénti 59,91 dolláros árat, míg az utóbbi az 51,06 dolláros szintre esett tegnap.

Az újabb zuhanás akkor következett be, amikor az amerikai Energiaügynökség (IEA) a várakozásokkal szemben arról számolt be, hogy az USA nyersolajtartaléka zsinórban második hete növekszik. A szakértők 481 ezer hordós csökkenést várták, azonban 2,2 millió hordós növekedésről adott hírt az IEA.

illusztrációForrás: AFP/Rodger Bosch

Néhány szakértő attól tart, hogy az ameriaki-kínai kereskedelmi háború következtében folytatódni fog az olaj árának csökkenése, és elérheti a 45 dolláros hordonkénti árát.

A zuhanást egyelőre megállította az Ománi-öbölben történt reggeli támadás, amelyben két tankerhajó sérült meg, a Fox News szerint torpedótámadástól. Az eset egy hónappal azután történt, hogy Washington azzal vádolta Teheránt, hogy haditengerészete kereskedelmi hajókat támadott meg az Egyesült Arab Emírségek partjainál. Az incidens különösen érzékeny időpontban történik, hiszen a japán miniszterelnök, Abe Sindzó Iránban van, ahol fontos diplomáciai tárgyalásokat folytat.

A régióban az elmúlt egy hónapban négy tanker is megsérült, többségük tengeri aknák miatt. Az egyik  hajót üzemeltető cég szerint torpedótámadás történt, míg más források szerint mágneses akna okozta a sérülést a felszín alatt.

A nyersolajár csökkenés hatása a hazai üzemanyagárakra

Május végén idehaza mind a benzin, mind pedig a gázolaj literenkénti átlagára elérte, illetve meghaladta a 400 forintot. Azonban a kőolaj világpiaci árának csökkenése miatt - több mint két hete -  nálunk is elindultak lefelé az üzemanyagárak.

A mostani csökkenési trend Magyarországon május 29.-e óta tart.

A benzin ára, ha a most pénteki változásokat is belevesszük, két hét alatt 30 forinttal csökkent, míg a gázolaj literenkénti ára 25 forinttal lett olcsóbb. A legfrissebb változások alapján a benzin nagykereskedelmi ára 382 forintra módosul, míg a gázolajé 388 forintra.