Átmenetileg drágult a nyersolaj, de nem biztos, hogy megáll a csökkenés

Kaombo, olajprojekt Angola vizein
A view of the flare on the Kaombo Norte, a Floating Production Storage and Offloading vessel(FPSO), a project operated by Total, the French multinational oil company, on November 8, 2018, about 250km off the coast of Angola in the Atlantic Ocean. The flare is burning excess extracted that isn't used, but once the FPSO's gas system is fully operational, there will be very little or no flare. - A column of flame emanates from the bow of the boat, illuminating the jet-black ocean for miles around. For three months now the Kaombo Norte has been anchored off the northern coast of Angola and has recently begun to pump up crude oil secreted in the depths below. The arrival of the platform ship which belongs to French oil giant Total has been a timely lifeline for the Angolan government. (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Vágólapra másolva!
Feltehetőleg torpedótámadás miatt megsérült két tanker az Ománi-öbölben, ennek következtében pedig 4 - 4,5 százalékot emelkedett az olaj ára. A két tanker súlyosan megsérült, kigyulladtak. A legénységet sikerült evakuálni, de az újabb támadás - egyelőre - véget vetett az olajár hosszan tartó csökkenésének.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben folyamatosan csökkenő trendet mutat az olajár, javarészt annak köszönhetően, hogy az Egyesült Államok folyamatosan növeli tartalékait. A Brent és a West Texas Intermediate is január óta nem látott mélységekbe került. Az előbbi elérte a hordónkénti 59,91 dolláros árat, míg az utóbbi az 51,06 dolláros szintre esett tegnap.

Az újabb zuhanás akkor következett be, amikor az amerikai Energiaügynökség (IEA) a várakozásokkal szemben arról számolt be, hogy az USA nyersolajtartaléka zsinórban második hete növekszik. A szakértők 481 ezer hordós csökkenést várták, azonban 2,2 millió hordós növekedésről adott hírt az IEA.

illusztráció Forrás: AFP/Rodger Bosch

Néhány szakértő attól tart, hogy az ameriaki-kínai kereskedelmi háború következtében folytatódni fog az olaj árának csökkenése, és elérheti a 45 dolláros hordonkénti árát.

A zuhanást egyelőre megállította az Ománi-öbölben történt reggeli támadás, amelyben két tankerhajó sérült meg, a Fox News szerint torpedótámadástól. Az eset egy hónappal azután történt, hogy Washington azzal vádolta Teheránt, hogy haditengerészete kereskedelmi hajókat támadott meg az Egyesült Arab Emírségek partjainál.

Az incidens különösen érzékeny időpontban történik, hiszen a japán miniszterelnök, Abe Sindzó Iránban van, ahol fontos diplomáciai tárgyalásokat folytat.

A régióban az elmúlt egy hónapban négy tanker is megsérült, többségük tengeri aknák miatt. Az egyik hajót üzemeltető cég szerint torpedótámadás történt, míg más források szerint mágneses akna okozta a sérülést a felszín alatt.

A nyersolajár csökkenés hatása a hazai üzemanyagárakra

Május végén idehaza mind a benzin, mind pedig a gázolaj literenkénti átlagára elérte, illetve meghaladta a 400 forintot. Azonban a kőolaj világpiaci árának csökkenése miatt - több mint két hete - nálunk is elindultak lefelé az üzemanyagárak.

A mostani csökkenési trend Magyarországon május 29.-e óta tart.

A benzin ára, ha a most pénteki változásokat is belevesszük, két hét alatt 30 forinttal csökkent, míg a gázolaj literenkénti ára 25 forinttal lett olcsóbb. A legfrissebb változások alapján a benzin nagykereskedelmi ára 382 forintra módosul, míg a gázolajé 388 forintra.